Британската полиция идентифицира третият нападател от Лондон

15:29, 06 юни 17 / Свят 25 297 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Полицията във Великобритания идентифицира третия нападател от терористичната атака в Лондон в края на миналата седмица. Това е 22-годишният Юсеф Загба от италиански и марокански произход, съобщи БГНЕС.

Ден по-рано властите оповестиха имената и на другите двама извършители – 27-годишният роден в Пакистан британец Курам Шазад Бът и 30-годишният Рашид Редуан с двойно мароканско и либийско гражданство.

Според италианския в. „Коррере де ла сера“ Загба е роден през 1995 г. в мароканския град Фес. След раздялата на неговите родители майка му, която е италианка, се е завърнала в Италия и е заживяла в град Болония. Синът й я е посещавал няколко пъти. През март 2016 г. той е арестуван на летището в града при опит да замине за Турция, откъдето да се прехвърли в Сирия. При ареста властите са открили в него телефон със снимки и видеа с религиозно съдържание. Въпреки това обаче не са били открити преки връзки между Загба и ислямистки организации.

След ареста името му влиза в списъка с лица, представляващи опасност за сигурността, а данните му са изпратени и до британските и мароканските служби.

Според вестника до неотдавна Загба е работил като сервитьор в британски ресторант и е продължавал да поддържа контакт с майка си.

От другите двама извършители познат на полицията и МИ-5 е бил и Курам Шазад Бът. Въпреки това властите не са разполагали с разузнавателна информация, която да предполага, че се готви терористичен акт. От полицията в Лондон посочват, че Загба не е бил „обект на интерес от страна на полицията или на МИ-5“.

Във вечерта на 3 юни трима терористи с автомобил извършиха нападение срещу пешеходци в района на Лондонския мост, след което са атакували хора с хладни оръжия. В резултат на атаката седем души загинаха, а други 48 човека, сред които и български гражданин, са ранени. Нападателите бяха убити от полицията. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама