Община Шумен ще подпише договор за проект за подобряване чистотата на въздуха

14:35, 06 юни 17 25 327 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Европейски проект за чистотата на въздуха е спечелила Община Шумен, това каза днес зам.-кметът по "Строителство и екология" Боян Тодоров. Той и министърът на околната среда и водите Нено Димов ще подпишат договор утре,7 юни в МОСВ.

След подписване на този договор ще бъдат включени мерки за финансиране на проекта. Става въпрос за почистваща техника за улици, за миещи машини и мерки за фините прахови частици.

„Проектът, който общината спечели е по оперативна програма „Околна среда-2014-2020 година“ . Разработване на програма за намаляване нивата на замърсяване и достигане до определените норми за качествен въздух и планиране на адекватни мерки за Община Шумен, каза Живка Атанасова - главен експерт към  Дирекция „Устройство на територията“, която е изготвила документацията.

Стойността на проекта е 97 456 лева и се финансира изцяло по оперативната програма. Включва изготвяне на общинска програма за качеството на атмосферния въздух, организиране и управление на самия проект, информация и публичност на проекта.

Като начало трябва да бъде проведени процедури по Закона за обществените поръчки за избор на изпълнител. В рамките на проекта ще бъде извършен анализ на въздуха в Шумен. Ще се направи оценка на програмата, която беше до 2014 година и на базата на тези оценки, ще бъдат конкретизирани мерките, които трябва да бъдат извършени, за да се постигнат резултати в края на програмния период.

„Средно дневната норма, която е определена за прахови частици е 50 микрограма на куб.м. По норматив през годината тази норма не трябва да бъде превишавана повече от 35 пъти. Тези превишения пред 2015 година са 66, а през 2016 са 57.

Затова се позволява на общините да предприемат по - ефикасни мерки като сини зони, използването на определени горива. Тези мерки ще искаме да залегнат и в нашата програма. Както и за почистващата техника, която е необходима особено през лятото. И той като тези съоръжения са скъпи, трябва да се възползваме от финансиране по европейски програми.

Другото ни задължение е да предоставяме на гражданите непрекъснат достъп до информация относно замърсяването на качеството на въздуха. Ще предвидим изграждането на такава система, с което да се получава информация в реално време“, обясни Живка Атанасова.

Програмата е за 5 месеца, а проектът е със срок 18 месеца.

 

 

 

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама