Любомир Христов: От началото на годината Община Шумен има да плаща повече от 3, 5 млн. лв стари задължения

13:02, 06 юни 17 25 433 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Фирми, изработили проекти на община Шумен, за които няма сключени договори, си търсят парите от Община Шумен. Става дума за проекти, възложени на фирмите от предишното кметско ръководство. Това стана ясно днес на брифинг в Община Шумен.

„Знаете, че Общината беше осъдена 1, 2 млн.лв за Фабулис. Знаете, че имаме да даваме 1,2 млн. по извънсъдебното споразумение четири години поред. Знаете, че ни бяха отдържани 230 хил.лв по един от проектите „Шумен, по –добро място за живеене“. Знаете, че имаме наложена санкция за 750 хил.лв по водния цикъл. Знаете, че платихме едно съдебно решение за 148 хиляди лева за ВиК проекти в определени села“,  каза на брифинга кметът Любомир Христов.

Кметът представи историята на един такъв проект. 109 хиляди лв си търси фирма, която е извършила проектиране.

„Бившият зам.- кмет Иван Йонков е изискал от търговските дружества да извършат проекти от определени фирми, но в общината няма такъв договор за изготвянето на тези проекти. 2008 година фирмите са предявили иск да им се платят изготвените проекти.  През 2013 година се появява още един протокол подписан от една служителка в пенсия, защото изтича определения срок. Вторият протокол го е подписал г-н Пашов“, каза кметът Христов.

Сега към общината се предявява иск за 109 хил.лева от тези фирми да им се изплатят. Проектите, за които говори кметът са за по 100 хил. лв. и за тях няма обществена поръчка, за да бъдат изпълнени.

„Говорих с бившия кмет Красимир Костов, той каза, че не са възлагали и подписвали никакви договори. Водили са само разговори, но нищо не са подписвали, обясни кметът Христов.

Смятаме, че не трябва да плащаме тези средства. Имаме съмнения, че има заинтересовани лица тези неща в последствие да се плащат и да се облагодетелстват някои.

И още

„Договор за 44 хиляди лева за икономически анализ за проекта „ Оттука започва България“  от 2011 година. Искът на фирмата-„Юропиън Дивелъпмънт  Консултинт“ ЕООД от Враца задължава общината трябва да плати 21 хиляди лева. Затова няма средства няма да плащаме за метене, за миене“, обясни кметът Христов.

Кметът представи и друг протокол от 2014 година за 2500 лева. Той обясни, че представители на различни фирми си търсят парите.

„Вместо да плащаме за каквото трябва, ние плащаме стари задължения, неуредени с документ. Това е ежедневно От началото на годината сумата е повече от 3, 5 млн. лева.

Ние заварихме общината на минус 35 милиона лева. Това го повтарям и не е измислено. Да сте чули някой да е дошъл да опровергае това. Затова всичките тези материали ще ги изпратя в прокуратурата. Длъжен съм да направя това, което искат гражданите. Те искат някой да има разследване и някой да носи отговорност. Аз няма как да го направя, прокуратурата трябва да го направи“, обобщи Любомир Христов.

 

 

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама