Кожно-венерическият център в Пловдив може да спре работа

13:02, 06 юни 17 25 577 Шрифт:
Автор:

Съществува реална опасност кожно-венерическия център в Пловдив да спре работа заради липса на средства. Заплатите се изплащат със закъснение, липсват лични предпазни средства, при дъжд покрива тече и се слагат легени, а в същото време не са договорени пътеки със здравната каса. Само стационарът има подобни, но те са в размер на 14 хиляди лева. Центърът е единствения в Южна България, но санитарите носят веро от вкъщи, а телефоните са спрени, защото не са платени.

"На 31 май персоналът в кожно-венерическият диспансер е получил заплати за февруари. Дори има персонал, който получава 420 лева основна заплата, а минималната вече е 460 лева. Полагаща ни се безплатна храна отдавна е спряна. Има санитари, които постоянно искат заеми, за да могат да идват на работа", разказа медицинската сестра Мария Папазова. "Като 25-то чисто и започва едно питане дали ще има заплати, всеки месец сме в поставени в тази ситуация", обясни санитарката Светла Арабаджиева.

Огромен парадокс е и, че касата не плаща направленията. "Ако един пациент си вземе направление от личния лекар и трябва да дойде за преглед в центъра той си плаща. 10 лева-ако е здравно осигурен, 30 лева-ако не е", обясни председателят на КТ "Подкрепа" в Пловдив Атанас Кръстев. Според него е необходима светкавична  намеса на Община Пловдив, защото центърът е общински. "Ножът е опрял до кокала,  ще алармираме и министъра на здравеопазването. Трябва да има дебат по темата, а ние имаме предложения и идеи за финансирането", допълни Кръстев.

Подобен проблем има и МБАЛ "Св.Мина". Персоналът е категоричен, че болницата се води към умишлен фалит.  "Бюджетът ни за следващия месец е 206 хиляди лева, а само фонд "Работна заплата" е близо 250 хиляди лева", категоричен е доктор Цветан Деведжиев. Персоналът изпраща и писмо лично до Бойко Борисов, за да го запознае с проблема.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама