Иран диктува новата реалност в Близкия изток

11:33, 06 юни 17 / Свят 25 460 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Най-важното стратегическо развитие в Близкия изток в наши дни не е решението на правителството на Тръмп, което беше предвидено, да не се премества посолството на САЩ от Тел Авив в Йерусалим. Разузнавателните служби в Израел и в региона следят събития по границата между Сирия и Ирак, предаде БГНЕС.

И в двете страни шиитските милиции, подкрепяни от Иран, се придвижват към границата. Ако могат да се съберат от двете страни на границата и да създадат контролен пояс, ще се изпълни отдавнашен ирански стремеж: да се създаде коридор, чрез който иранците могат свободно да придвижват сили, оръжия и доставки от Техеран през Ирак за режима на Асад в Сирия и дори по на запад - до „Хизбула“ в Ливан.

Създаването на такава непосредствена близост ще бъде последвано от очертаването на ръководени от Иран оси в региона благодарение на руската намеса в подкрепа на режима на Асад в сирийската гражданска война. След окончателното предаване на бунтовническите сили в Алепо в Северна Сирия миналия декември режимът и неговите поддръжници бавно разшириха позициите си в различни части на Сирия.

В същото време иранците, чрез местните шиитски милиции, помагат на САЩ и иракското правителство да се борят срещу „Ислямска държава“ (ИД) около иракския град Мосул. Преместването на ИД далеч от границата позволява на подкрепяните от Техеран милиции да заемат стратегическа територия в пустинната зона западно от Мосул, близо до сирийската граница.

Преди около седмица шиитските милиции превзеха няколко села около град Бааж на иракската страна на границата, изтласквайки ислямски бойци. Милициите са придружени от ирански съветници и инструктори. Ройтерс съобщи, че завладяването на селата ще позволи на иранците и техните поддръжници да отворят отново голяма част от главния път, свързващ Багдад с районите под контрола на Асад в Сирия. За пълна териториална близост силите на Асад все още трябва да напредват от сирийската страна в района, в който действат кюрдските милиции, подкрепяни от Съединените щати.

"Сирийско-иракската граница в момента е най-важното място в региона. Точно там ще бъде определена картината в региона", заяви Чагай Цуриел, генерален директор в Министерството на разузнавателните служби, пред „Аарец“ през уикенда. Цуриел, бивш ръководител на изследванията в Мосад, добави, че създаването на териториално съседство под иранско влияние променя стратегическото равновесие в Близкия изток. Според Цуриел "Иран, с помощта на шиитските милиции и сътрудничеството на други сили, продължава да предприема стъпки, чиято цел е да укрепи позициите си в Сирия".

Цуриел каза, че заедно с операциите си по иракско-сирийската граница, иранците са били в контакт с режима на Асад, за да наемат пристанище в Северозападна Сирия. Това ще даде на Иран опора на средиземноморското крайбрежие - нещо, за което премиерът Бенямин Нетаняху предупреди при посещението си в Москва през март.

Стабилизирането на режима на Асад благодарение на руската военна подкрепа, заедно с ежедневния цирк около президента на САЩ Доналд Тръмп, намалиха медийното отразяване на събитията в Сирия. Но Сирия е главната арена на конфликта, където се водят борбите между суперсилите и се образуват временни или дългосрочни съюзи.

По време на посещението на Тръмп в Рияд миналия месец, когато подписа огромна сделка за продажба на американски оръжия на саудитците, той изрази подкрепата си за държавите от Персийския залив и предупреди за намеренията на Иран. Но всъщност изглежда, че Иран напредва стъпка по стъпка към стратегическите си цели.

Засега не е ясно дали новата администрация във Вашингтон планира да предприеме стъпки отвъд реториката, за да спре влиянието на Иран. Повечето ходове на американските военни в региона са насочени срещу ИД, а в речите на Тръмп често се фокусира върху иранските опасности, особено в контекста на неотдавнашните терористични атаки на ислямски екстремисти във Великобритания - в Манчестър и преди това в Лондон.

На 18 май в необичаен ход американските военновъздушни сили нападнаха милиции, идентифицирани с режима на Асад, когато се приближиха до база край Танф на границата между Сирия и Йордания. Специалните сили на САЩ работят в района, заедно със сирийските бунтовнически сили, които поддържат отношения с американците. Бомбардировката изглежда е била изолирано събитие, което не отразява по-голяма степен на ангажираност на Вашингтон или желание да работи методично в този регион.

Изявленията от страна на Израел за Сирия включват главно събития, близки до нас - липса на стабилност близо до йорданско-сирийско-израелската граница и опитите на сирийския режим постепенно да възстанови контрола си по границата си с Израел в Голанските възвишения. Израел вече заяви, че се противопоставя на пристигането на иранските революционни гвардейци и бойци от „Хизбула“ в Голан, ако Сирия успее в усилията си.

По-голямата част от израелското внимание е върху област, която сега има свой собствен еврейски акроним, който се превежда като R.S.S. (Регион Южна Сирия). Но изглежда, че на изток оттам, на границата между Сирия и Ирак, в район, който би могъл да засегне и Йордания, възниква нова реалност с последици, които биха могли да засегнат региона през следващите години. Най-малкото в момента иранците диктуват тази реалност, докато другите страни наблюдават отдалеч и все още се опитват да направят изводи. 

…......

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама