С „Бог“ от Уди Алън студентският театър на Русенския университет отбеляза 30 години от създаването си

11:30, 06 юни 17 / Култура 25 429 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

30 години от създаването на студентския театър "Пирон" към Русенския университет отбелязаха младите актьори и техният ръководител Венцислав Петков. На сцената в Канев център те представиха премиерно комедията на Уди Алън – „Бог“.

Постановката и сценографията са на Венцислав Петков, костюмите са дело на Диана Ковачева, а музикалното оформление - на Калина Дондукова и Александър Попов. Димитър Аврамов, Теодор Петров, Александър Неделчев, Здравко Нунев, Ивелин Дондуков, Ивайло Вишков, Даниел Ашиков, Виктория Друмева, Симеон Цанков, Таня Георгиева, Айсел Ибрямова, Борислав Апостолов, Мануела Иванова, Станимира Ангелова, Мария Георгиева, Ростислав Панков влязоха в ролите в премиерния спектакъл.

Ръководителят на формацията Венцислав Петков получи поздравления от името на академичното ръководство, което отличи екипа на театър „Пирон“ с грамота за заслуги, от Студентския съвет на Русенския университет, а кметът на Община Русе изпрати кошница цветя.

Снимка: Topnovini.bg

В залата, за 30-годишнината на „Пирон“, бяха и част от членовете на първата трупа на театъра, които през 1987 година са били студенти в Русе.

Русенската публика може да гледа отново спектакъла на 13 и на 20 юни, от 19 часа в Канев център със свободен вход. Със същата пиеса студентите ще участват в 17-то издание на Международния младежки театрален фестивал „Време“ във Враца.

Студентският театър "Пирон" към Русенския университет е основан през 1987 година. От есента на 1990 година негов ръководител е актьорът от русенския драматичен театър "Сава Огнянов" – Венцислав Петков. През годините членовете на този колектив са били студенти, които в последствие са се утвърдили в различни области - едни участват активно в културния живот на Русе, други поемат по пътя на журналистиката, трети се развиват в съвсем отдалечени от изкуството сфери на икономиката. Основната цел на студентския театър "Пирон" е не само да забавлява, а да създава критерии, да формира вкус към истинските стойности в изкуството.

Снимка: Topnovini.bg

Различните форми на комичното стоят в основата на работата им през годините – сатира, гротеска, трагикомедия, буфонада, фарс. В стилистиката, която търсят, са провокирани от автори като Чехов, Уди Алън, Дарио Фо, Христо Бойчев, Йордан Радичков, Уилям Шекспир, Камен Донев. Не се страхуват от големите имена в световната драматургия, напротив, добрите текстове са предизвикателство към младите актьори да доказват своята гледна точка. Трупата търси комедията като основен жанр в своите спектакли и така достига до широка зрителска аудитория, прехвърляйки мостове от миналото към днешния ден.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама