Летящите грузинци „Сухишвили” с концерт в Пловдив

10:12, 06 юни 17 / Култура 25 368 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Националният балет на Грузия „Сухишвили” ще изнесе днес концерт в Пловдив, който е част от националното им турне.  Класическата програма на най-добрият балет в света, олицитворява древната история, традиции и фолклора на Грузия. „Сухишвили” е първият балет в света, който изнася в „Ла скала” представление в народен, а не в класически формат, като с това вдигна фолклора на високо ниво в световния шоу бизнес. Главният хоеограф на балета -  творческият гений -  Илико Сухишвили – младши -  филантроп, ексцентрик, родолюбец, осъвременява народните танци. Новият грузински танц може да бъде изтанцуван с академично изпълнение и със сложна техника и така пренася грузинския танц от село, от етническите сватби до най- престижните световни сцени.

Спектакълът в 120 минути е  буря на сцената  - със съвършенство в танца - с плавните, пързалящи движения при жените и зрелище в танца -  кръв, пот и искри от саби и ножове при мъжете, които, единствени в света, танцуват на пръсти, без помощта на палци и туфли.  Балетът ще посети България в състав от 70 танцьори, собствен оркестър и гардероб за милиони  - 600 автентични грузински костюма, ръчна изработка, украсени със скъпоценни камъни и саби и ножове, изработени от стари грузински майстори – запазената марка на “Летящите грузинци”. 

2016 година, Илико и Нино Сухишвили, застраховаха колектива и гардероба на  „Сухишвили”с уникална застрахователна полица от златен пергамент с лимит,  равен на 1 милион грузински лари / 370  000 долара /.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама