Русенският университет впечатлява с инвестиции в достъпна среда

09:57, 06 юни 17 25 337 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Параолимпиецът и народен представител в 44-то Народно събрание – Михаил Христов посети Русенския университет. Той се срещна с ректорското ръководство, а със студентите от клуб „Различни и равни“ обмени идеи за сътрудничество.

По време на разговора с ръководството на университета ректорът – проф. Велизара Пенчева – представи изградената достъпна среда във висшето училище. В момента във всички сгради, които са на два и повече етажа, има изградени асансьори и платформи за достъп на инвалидни колички. Само за последните няколко години инвестиции на стойност 300 хиляди лева направиха корпусите, в които се провежда обучение, достъпни за хора с двигателни увреждания, допълни председателят на Общото събрание чл.-кор. проф. Христо Белоев. 43-ма студенти с увреждания се обучават в Русенския университет. Седем от тях са с проблеми в опорно-двигателния апарат, трима са със зрителни, а двама – със слухови увреждания.

Михаил Христов беше впечатлен от инвестираните средства в създаването на достъпна среда в кампуса на университета. В своето експозе той акцентира върху реализацията на младежите с увреждания, които са завършили висше образование. Възможностите, които предоставя Агенцията за хора с увреждания, са непознати за много от хората, а реално те са потребителите, които трябва да са активната страна, каза г-н Христов.

В разговор със студентите от общоуниверситетския клуб „Различни и равни“ Михаил Христов се запозна с тяхната дейност и ги увери в готовността си да подкрепи инициативите, които ще реализират.

Снимкa: Русенски университет

„Една от идеите ми е чрез подобни срещи в страната е да промотирам спорта за хора с увреждания като средство за тяхната социализация“, каза двукратният световен шампион по скок на дължина, който държи европейския рекорд в тази дисциплина.

Той разказа за собствените си преживявания след инцидента, при който губи ръцете си, за мотивацията му като спортист и постепенното изграждане на самочувствие, така трудно осъществимо за хора с увреждания.

Михаил Христов е народен представител в 44-то Народно събрание от гражданската квота в групата на БСП. Той бе придружаван от колегата си, избран от 19-ти многомандатен избирателен район – Русе Крум Зарков.

Студентите ги поканиха да присъстват на турнира по тенис на маса за хора с уреждания, който ще се проведе в спортната база на Русенския университет на 24 юни. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама