Еврокомисията: ЕС да вземе в свои ръце отбраната и безопасността

09:34, 06 юни 17 / Свят 25 308 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Евросъюзът трябва да бъде показва значителна самостоятелност по въпросите на отбраната и сигурността.

Това се казва в съвместна статия на председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер и чешкия премиер Бохуслав Соботка, публикувана в американския вестник "Уол стрийт джърнъл", цитиран от БГНЕС.

„Дойде времето Европа да вземе в свои ръце въпросите на отбраната и безопасността. Никой друг няма да направи това. Тази седмица ще бъде направена поредната стъпка в тази насока, когато лидерите на ЕС ще се срещнат в Прага на Международна конференция по въпросите отбраната и безопасността, за да набележат план за действия“, казва се в статията.

Според авторите „нашето партньорство с НАТО играе все така важна роля за нашето бъдеще“. Но те добавят: „ЕС трябва не само да допълва НАТО, но и да реагира на външните заплахи независимо и адекватно“.

В статията се припомня, че през 2016 година ЕС, без Великобритания, е заделил за отбрана едва 1,32% от общите си разходи. „Не трябва да се забравя, че миналата година Русия е отделила за отбрана над 5% своя БВП, а Китай увеличи разходите си за отбрана над два пъти през последното десетилетие“, отбелязват Юнкер и Соботка.

Международната конференция ще се проведе на 9 юни в Прага. Тя се организира от чешкото правителство съвместно с Еврокомисията. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама