Шведски хор ще представи български песни на сцената в Добрич

08:47, 06 юни 17 / Култура 25 395 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Хористки от Швеция ще представят на сцената в Добрич българска народна музика и съвременни аранжименти на български народни песни, без да знаят български език. Изпълнителките са от женския хор „Перуника“ от Стокхолм с диригент Михаил Делчев.

Той идва у нас за участие в Международния хоров фестивал „Черноморски звуци“ Балчик, 2017 г., който за седми пореден път събира хорови ансамбли, вокални формации и студии от цял свят

По покана на Община Добрич хор „Перуника” ще изнесе концерт на 11 юни, неделя, от 11.00 часа в Огледална зала „Нели Божкова“.

Повечето от хористките имат музикално образование и представят произведенията в оригинал. В репертоара им присъстват творби на Кр. Кюркчийски, Г. Андреев, Ст. Мутафчиев, Ф. Кутев, К. Колев, Хр. Тодоров, К. Стефанов, Ал. Кокарешков. Концертните им изяви се радват на голям интерес навсякъде, независимо от родния език на публиката, защото магичното въздействие на българската народна песен е универсално.

Техният диригент Михаил Делчев, който живее от 1990 г. в Дания притежава завидна професионална биография. Той е завършил НМА „Проф. П. Владигеров“ – София, в класа на Васил Арнаудов и майсторските класове на Ерик Ериксон, Фридер Берниус, Питър Филипс, Дан-Олоф Стенлунд. Кариерата му е с начало Детски хор „Орфей“- Хасково. Бил е диригент и ръководител на вокални ансамбли у нас и в чужбина. Ръководител е на музикални курсове и фестивали, води летни курсове за български вокален и инструментален фолклор, както и курсове по Българска музика за студенти в Консерваторията в Гьотеборг, Швеция.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама