Тръмп вади САЩ от Парижкото споразумение за климата

23:12, 01 юни 17 / Свят 25 315 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Съединените щати ще излязат от Парижкото споразумение за климата, но ще преговарят за нови условия в нова сделка за климата. Заявление в този смисъл направи президентът на САЩ Доналд Тръмп в Розовата градина на Белия дом. Това съобщи БГНЕС.

„За да изпълня своя свещен дълг и да защитя Америка и гражданите ѝ, САЩ ще излязат от Парижкото споразумение за климата”, каза той.

„Излизаме, но започваме преговори и ще видим дали ще можем да сключим сделка, която да бъде честна”, добави американският лидер.

„Като загрижен за околната среда аз не мога с чиста съвест да подкрепям споразумение, което наказва Съединените щати”, заяви Тръмп.

Малко по-рано Белият дом нарече Парижкото споразумение за климата „лоша сделка за американците”.

Според представител на Белия дом САЩ ще излязат от споразумението, защото е „лоша сделка за американците” и защото Тръмп така изпълнява предизборните си обещания.

Условията на Парижкото споразумение, както смятат в Белия дом, „са обсъдени недостатъчно от администрацията на (бившия президент Барак) Обама” и самото то е „подписано от отчаяние”. От Белия дом отбелязват, че в споразумението се говори за „безмислени задължения на световни емитенти (на парникови газове, бел.ред.) като Китай”.

Парижкото споразумение бе прието на 12 декември 2015 година след конференция във френската столица. Сто деветдесет и пет участници във форума се разбраха да не допуснат повишаване на средната температура на планетата към 2100 година над 2 градуса по Целзий в сравнение с доиндустриалната епоха. Според учените по-голямо увеличение на температурата, предизвикано от изхвърляне в атмосферата на парникови газове в резултат на изгаряне на изкопаеми горива, може да доведе до необратими последици за екологичното състояние на Земята.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама