Минути до присъдата на САЩ за климата

21:49, 01 юни 17 / Свят 25 390 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Премиерът на Финландия Юха Саипля и колегите му от страните в Северна Европа призоваха САЩ да не излизат от договора. Този призив, адресиран към Доналд Тръмп бе публикуван на страниците им в "Туитър". Молим ви да проявите глобално лидерство, в отбора ни са нужни САЩ. Ваши северноевропейски приятели", подчертават премиерите на Норвегия (Ерна Солберг), Швеция (Стефан Льовен), Дания (Ларс Расмунсен) и Исландия (Бярни Бенедиктсон).

В сряда в парламента на Финладия Сипиля нарече възможния отказ на САЩ "голям удар". В този случай, според него, водеща роля трябва да поеме ЕС, своя принос ще внесат страните от Северна Европа и още, че "трябва да се търси приятел в лицето на Китай".

Парижкото споразумение бе прието на 12 декември 2015 година след конференция във френската столица. Сто деветдесет и пет участници във форума се разбраха да не допуснат повишаване на средната температура на планетата към 2100 година над 2 градуса по Целзий в сравнение с доиндустриалната епоха. Според учените по-голямо увеличение на температурата, предизвикано от изхвърляне в атмосферата на парникови газове в резултат на изгаряне на изкопаеми горива, може да доведе до необратими последици за екологичното състояние на Земята. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама