Над 200 пеликана изпълниха Атанасовското езеро /ВИДЕО/

19:42, 01 юни 17 / Любопитно 25 445 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Десетки къдроглави пеликани са се разположили през последните няколко дни върху платформите, построени през ноември в Атанасовското езеро от екипа на проекта "Солта на живота". След тях са се престрашили и розовите, които първо бавно, но после настъпателно са завзели новите си квартири, съобщиха от Българска фондация Биоразнообразие.

В момента в южната част на Атанасовско езеро има над 200 пеликана - розови и къдроглави, които почти целия ден прекарват по валовете или плуват във водите. Най-вероятно с отварянето на шлюзовете, свързващи езерото с морето, оттам е навлязла и доста риба, което задържа птиците в соленото езеро, вместо да прелитат обичайно към Вая и Мандра, където се хранят.

След като в цялата страна се дебатира монтирането на камери в детските градини и ясли, екипът на проект „Солта на живота“ също реши да следи изкъсо положението на платформите за пеликани, за да наблюдава в реално време какво се случва на тях, привличат ли птици и какво правят те, когато кацнат. В средата на май бе монтирана специална камера и само седмица след монтажа са дошли добрите новини - световно застрашените къдроглави пеликани кацнаха на платформите.

Камерата позволява 24 часа да се наблюдава какво се случва и как си прекарват времето тези големи и много впечатляващи птици - 80 % от времето им минава в оправяне на тоалета. В момента всеки вид е на отделна платформа, а вечер остават и нощуват в новия „квартал“.

Монтирането на двете изкуствени птици, които след конкурс бяха кръстени Влади и Ралица, изпълни своята мисия и успя да привлече пеликани на платформите. Спокойствието, което предлага районът, дава надежда, че тук птиците ще открият сигурно място за почивка и нощувка.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама