Полу-колелото е новият хит за придвижване в градски условия

18:59, 01 юни 17 25 482 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Може би всеки от нас е имал случаи, когато не е можел да влезе в автобус с колелото си или пък е нямал място в асансьора или на терасата. Можем да кажем, че тези проблеми са вече минало.

Двама амбициозни българи се захващат със задачата да разрешат проблема за придвижване в градски условия. Полу-колелото (Halfbike), проект на двама български архитекти - Мартин Ангелов и Михаил Кленов, е хибриден модел превозно средство за градска среда, което всъщност е половината от познатия ни велосипед. Мартин застана пред камерата на БГНЕС, за да разкаже повече за бъдещето на придвижване в градски условия.

"Полу-колелото (Halfbike) е средство за придвижване на базата на велосипеда, като всъщност е доста по-различен от него. Продуктът е изцяло наша разработка. Уникален е в световен мащаб и от около три години го развиваме като бизнес. Произвеждаме го тук в България", разказа архитектът.

Снимка: БГНЕС

Полу-колелото заема значително по-малко пространство, лесно е за придвижване и паркиране. В същото време ще ви свърши работата, дори по-добре, от обикновения велосипед.

"Специалното на това колело е, че се кара прав и е нещо средно между колело и скейтборд. Тоест, управлява се с цялото тяло, а не с кормилото, както е при стандартното колело. Това е ново умение, което човек трябва да усвои при движение. Доста е компактно. Сгъваемо е и е доста по-различно от колелото. Най-вече внася разнообразие в екосистемата", сподели Ангелов.

Двамата архитекти заявяват, че по никакъв начин не се опитват да конкурират стандартния велосипед. Напротив, с полу-колелото искат да добавят разнообразие. В началото всичко тръгнало на шега от конкурс. Първият прототип бил направен с подръчни материали. С течение на времето Мартин разбира, че има хляб в това занимание и е интересно на хората. Последват още няколко разработки, докато стигнат до окончателния вариант, в който го виждаме днес. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама