Париж ще забрани на депутати да назначават близките си за свои помощници

18:36, 01 юни 17 / Свят 25 296 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Френското правителство обяви плановете си да забрани на депутатите да наемат като свои помощници членове на семействата си. Това е само една от мерките, чиято цел е да реформира политическия елит на страната, разтърсен от скандали по време на предизборната президентска кампания тази година. Това предаде БГНЕС.

Правосъдният министър Франсоа Байру заяви, че с това правителството се надява да възстанови доверието в политиците, което получи сериозен удар от разследването срещу бившия премиер Франсоа Фийон, обвиняван, че е наел фиктивно като асистентка съпругата си Пенелъпи.

Скандалът коства на Фийон победата на президентските избори, на които се беше кандидатирал от партията „Републиканците“. В разгара на предизборната кампания френският в. „Канар анше“ съобщи, че Пенелъпи дълги години се е водила парламентарен помощник и е получавала заплата, въпреки че реално не е работила.

Във връзка с публикациите прокуратурата започна предварително разследване по текст от наказателния кодекс „създаване на фиктивно работно място”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама