Осъдиха шофьора, убил в катастрофа Никола Терзиев

16:29, 01 юни 17 25 1989 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Пет години и половина затвор при общ режим получи от Варненския окръжен съд Бейтула Исмаил, който миналото лято предизвика катастрофа, в която загина 23-годишният футболист Никола Терзиев. Той бе лишен и от право да управлява автомобил за срок от 8 години и 6 месеца, съобщиха от пресслужбата на Апелативната прокуратура във Варна.

Тежкото произшествие, при което автомобилът на Бейтула „Фолксваген Голф“ буквално изблъскал от пътното платно служебната кола „Шевролет Спарк“, управлявана от жертвата, стана на автомагистрала „Хемус“ в посока Варна около 22,30 ч. на 28 август миналата година. Николай, който работел като доставчик на храна, трябвало да изпълни поръчка за бизнеспарк „Варна“. След доставката той пътувал по автомагистралата, а зад него в посока Варна в дясната лента се движели три автомобила.

Колата на Бейтула била конструктивно изменена с цел увеличаване мощността на двигателя и поддържане на по-висока скорост от заложената от производителя. Той пътувал в лявата скоростна лента и предприел изпреварване на колоната от автомобили. Пресветвал с фарове, за да му дадат предимство, като управлявал със скорост 215 км/ч при разрешена в този участък скорост от 80 км/ч и пътен знак за ограничение.

Така с бясна скорост Бейтула застигнал колата на Никола. Високата скорост не му позволила да владее автомобила си и започнал да навлиза в дясната лента. Опитал да намали скоростта и успял да достигне до 145 км/ч. Ударил с предната дясна част шевролета на Никола и продължил движението си напред и вдясно. От удара колата на Николай била изблъскана към десния банкет на пътя. Шевролетът разкъсал металната мантинела, преминал в десния ръкав на бул. „Атанас Москов“, преобърнал се и паднал по таван на пътното платно.

Повиканият на място от свидетели на катастрофата екип на спешната помощ констатирал смъртта на Никола. Назначената съдебномедицинска експертиза установила, че смъртта е настъпила от тежка комбинирана травма на гръден кош, корем, глава, с разкъсване на белите дробове, сърцето, черния дроб и слезката.

Не са установени наличие на алкохол или наркотици в кръвта на подсъдимия и жертвата. Назначената в хода на досъдебното производство комплексна автотехническа експертиза подробно е описала конструктивните изменения на двигателната част на летелия с висока скорост „Фолксваген Голф“.

Бейтула е осъждан за причиняване на смърт по непредпазливост в друга катастрофа, но вече е реабилитиран. Справка по делото показва, че са му налагани многократно наказания за нарушаване на правилата за движение, свързани със скоростта.

Присъдата подлежи на обжалване пред Апелативния съд във Варна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама