Санират още един жилищен блок в Разград по националната програма

15:59, 01 юни 17 25 722 Шрифт:
Автор:

В Разград започва обновяването на още един блок по Националната програма за енергийна ефективност. Ще бъде подобрена средата за обитаване в блок „Абритус” 15. Жилищната сграда е осем етажна, с три входа и в блока живеят 69 семейства. Предвижда се да бъде ремонтиран покрива, ще се смени дограмата, ще се извърши изолация на сградата, ремонт на стълбищата и смяна на външните врати.

Символичното начало на дейностите по санирането бе дадено от кмета д-р Валентин Василев. На откриването на строителната площадка на блока по Програмата за енергийна ефективност присъстваха областният управител Гюнай Хюсмен, зам.-областният управител Нурие Црънгалова, зам.-кметовете на Разград Галина Георгиева и Ердинч Хасанов, управителят на фирмата-изпълнител Таню Танев и др.

Кметът поздрави живеещите в блока за решението да кандидатстват по Националната програма, екипа си от експерти, работили по проекта. Той отбеляза, че стойността на ремонта възлиза на 742 139 лева. Д-р Василев пожела успешна работа на фирмата-изпълнител и изрази надежда, че строителните дейности ще приключат по-рано от посочения срок и собствениците ще живеят в по-модерни и уютни домове.
Областният управител Гюнай Хюсмен припомни, че това е втората сграда в региона, чийто ремонт стартира през тази година, първата е в община Завет. Той поздрави жителите на блока във Водна централа, че са постъпили умно и далновидно, за да успеят да се подготвят за включване в програмата и ги призова да разкажат и на съседите си от другите блокове, за да се възползват и те от тази възможност.

 

 

Областният управител посочи, че в Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради през 2016 и 2017 г. са се включили шест от седемте общини в Лудогорието, с изключение на Цар Калоян. Вече са завършени четири сгради – по две в Разград и Исперих. Броят на исканията за сключване на договори за целево финансиране към Българска банка за развитие е 46, а подписаните договори за целево финансиране и стартирали дейности са 22. Общата стойност на реализираните и предстоящите за реализация мерки за енергийна ефективност в Област Разград е над 20 милиона лева, каза още областният управител. 

По договор срокът за извършване на дейностите е 168 дни, но ще се постараем работата ни да приключи за около 60 дни, заяви пред хората от блока управителят на фирмата–изпълнител Таню Танев. Така по думите му те още през топлите дни на август ще усетят положителните резултати от санирането.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама