Юнкер: Не трябва да ощетяваме финансово държави нарушителки в ЕС

14:02, 01 юни 17 / Политика 25 272 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Държави, нарушили основни принципи на ЕС, не трябва да бъдат наказвани със съкращаване на финансирането, каза председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер на форум в Берлин, организиран от германска медия, предаде БГНЕС.

„Мисля, че не трябва да правим това”, каза Юнкер, отговаряйки на въпрос на водещата от радиотелевизионната компания „Вестдойчер рундфунк” (WDR).

„Опитваме се да обясним на полските ни партньори, че солидарността не е път с еднопосочно движение”, подчерта Юнкер. Той добави, че „му се иска различията между Източна и Западна Европа да намалеят”.

Член 7 на Лисабонския договор предвижда налагане на вътрешни санкции против държави членки на ЕС за нарушение на основни права на европейските граждани.

Санкциите включват временно лишаване от право на глас в Съвета на ЕС. Тази възможност беше включена в законовата база на ЕС през 2009, но още не е била прилагана и не е била сериозно обсъждана.

Управляващата в Полша партия „Право и справедливост”, която е на власт от 2015, реши да промени закона за конституционния съд, което предизвика критика и в средите на опозицията, и от международни организации.

Новия закон предизвика частично блокиране на дейността на съда. В резултат през януари 2016 ЕК задейства спрямо Полша процедура за оценка на зачитането на нормите на правовата държава и върховенството на закона.

Варшава е критикувана за незачитане на решенията на конституционния съд, което води до унищожаване на демократичните ценности. 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама