Добри практики и обмен на информация обсъждаха представители на две общински администрации

13:14, 01 юни 17 25 418 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Обмен на информация и добри практики обсъдиха на среща представители на общинска администрация от германския град Дуисбург и служители на ТД на НАП-офис Шумен и Районната здравноосигурителна каса в Шумен.

Трима от германската делегацията работят в общинската администрация в Дуисбург и се занимават с миграция, закрила на детето и образование, а четирима са представители на неправителствената организация AWO-integrations.  Посещението им е в рамките на изпълнението на европейския проект ROMACT с цел размяна на информация и обмен на добри практики, подпомагащи интеграцията и социализацията на имигрантите.

По време на разговорите Марио Терзич - ръководител на отдел „Интеграция“ в общината в Дуисбург, сподели, че от 500 000 жители на града, 165 000 са мигранти, т.е една трета от жителите на Дуисбург имат миграционна история. По официални данни в града живеят над 9 000 български граждани, 3 000 души, от които са от Шумен и региона, основно гр.Върбица. Броят им, както и на имигрантите от Румъния,  значително се е увеличил след приемането на двете страни в Европейския съюз.

„Проблем пред институциите създава концентрацията на имигрантите само в три квартала на Дуисбург, където те обитават стари сгради в лошо състояние. Голяма част от тях работят в сивия сектор и не заплащат осигуровки. В детските градини няма достатъчно места за децата, а и голяма част от тях са без здравни осигуровки. В училищата интеграцията е трудна, поради незнанието на езика и се отделя специално внимание на обучението по немски език“, сподели Марио Терзич.

От своя страна представителите на двете администрации информираха за проблемите, с които се сблъскват в своята работа, касаещи лицата, които пребивават в държавите от ЕС без здравни осигуровки, без европейска здравноосигурителна карта, опитите да се ползват здравните услуги в страните от ЕС след възстановяване на здравните права чрез заплащане на дължимите вноски наведнъж, както и от кога се считат тези лица за здравно осигурени. Обменена бе информация за размерът на осигурителните вноски в двете държави, задълженията и условията за осигуряване, правата, които дава европейската здравна карта, формирането на здравноосигурителния статус на лица – български граждани до 18-годишна възраст, подлежащи на осигуряване в друга държава членка на ЕС, документите, които изискват германските власти от родителите, както и приложимост на съответното законодателство.

В работната среща участваха директорът на РЗОК д-р Йорданка Пенкова, Иван Недков и Радостина Петрова – представители на НАП, както и ръководители на отделни звена в РЗОК.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама