Д. Лазаров: Изтърпяващият наказание вече може сам да сезира съда

12:45, 01 юни 17 25 266 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Промяната в НПК не променя предпоставките по отношение на настъпването или ненастъпването на предсрочното освобождаване. Това заяви председателят на парламентарната комисия по правни въпроси Данаил Кирилов, предаде БГНЕС.

Това, според Кирилов, е била дейност, която се извършва в съда.

Затова са дадени допълнителни възможности от страна на прокуратурата и съда, каза Кирилов.

Той обясни, че става въпрос за ЗИД на Закона за изтърпяване на наказанието и задържане под стража. Законопроектът е бил внесен от правителството като целта е да се приложат максимално изискванията от Европейския съд по правата на човека. Част от промените се отнасят и за това как от строг режим се преминава към по-лек. Основната промяна е, че е премахната формата, която дава анонимно становище по въпроса настъпили ли са предпоставки за промяна в режима на изтърпяване на наказанието.

Промяната не променя предпоставките по отношение на настъпването или ненастъпването на предсрочното освобождаване. Това е била дейност, която се извършва в съда. Затова са дадени допълнителни възможности от страна на прокуратурата и съда, каза Кирилов.

Димитър Лазаров допълни, че изтърпяващият наказание вече може сам да сезира съда, а не да се обръща с молба към комисия, която да определя дали може да се яви пред съда или не. Българският съд е този, който може да реши дали уважи молбата на лицето или не.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама