Започва театралният фестивал „Варненско лято“

12:05, 01 юни 17 25 445 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С китайската постановка „Ужасената душа: Макбет“ тази вечер на основната сцена на Драматичния театър „Стоян Бъчваров“ се открива 25-ото издание на театралния фестивал „Варненско лято“. Трагедията на Шекспир е интерпретирана като приказка с ярка хореография, китайска музика, акробатични номера и техники от източните бойни изкуства от Института за пекинска опера от провинция Анхуей-Хъфей, като действието е пренесено в древната китайска държава Вей. Автор е младият драматург Цян Сун, носител на няколко престижни награди.

Веднага след края на спектакъла от площад „Независимост“ ще започне уличното шествие „Магията на морето“. В парада ще оживеят огромни медузи, сепии, морско конче и октопод, създадени от студенти сценографи от Националната художествена академия и НАТФИЗ „Кр. Сарафов“.

В 22 ч. върху дърветата на ул. „Преслав“ ще се появят светещи гнезда, някои от които анимирани чрез видеомапинг. Артинсталацията „Опит за гнездене“, дело на млади графици и скулптори от Националното училище по изкуствата във Варна, е намигване към пиесата „Опит за летене“ на Радичков и напомня, че преди летенето е гнездото. Гнездата са създадени в рамките на творческа работилница, водена от екипа на „Криейтив Рейнмейкърс“ – режисьора Боян Иванов, сценографа Огнян Йорданов и видео артиста Тодор Тодоров .

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама