Светилата на българската хирургия се събраха на национална конференция в Плевен

11:09, 01 юни 17 25 613 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Водещи хирурзи от страната се събраха днес на национална конференция с международно участие в Медицинския университет в Плевен. Форумът на тема "Усложнения на конвенционалната, лапароскопската и роботизираната хирургия. Съдебно медицинска експертиза при хирургични случаи” събра над 170 специалисти, повечето от които са ръководители и членове на университетски клиники от областни и общински болници. Научната програма  започна с пленарна сесия в Телекомуникационния ендоскопски център на висшето училище. 

Областният управител на Плевен Мирослав Петров, който беше гост на срещата, поздрави участниците и организаторите . 
 „Чест е, че Плевенският медицински университет отново събира едни от най-добрите специалисти в областта на хирургията както у нас, така и в чужбина. Форуми като настоящия създават благотворна среда за дискутиране на важни теми в областта на хирургията.”, каза областният управител. 

Висока оценка на организаторите и подбраната тема на конференцията даде и председателят на Българския лекарски съюз /БЛС/ д-р Венцислав Грозев. „Благодаря, че се организира такава конференция, която повдига авторитета не само на хирургическата гилдия, а на цялата лекарска гилдия част от БЛС”, каза той. 

Председателят на Българското хирургично дружество проф. Георги Тодоров, който също е сред участниците в конференцията, отбеляза, че избраната тематика е изключително важна и покрива съвременните тенденции в хирургична наука. „С единствената цел да избегнем усложненията и да намалим тяхната честота, ние ги обсъждаме, посочи проф.Тодоров. 

Необходимостта от дискусия по темата е наложена от високо-технологичните въведения в хирургията  и развитието на роботизираната хирургия и теле-хирургията в клиничната практика. 

Друг важен пробив в медицината е въвеждането на лапароскопската хирургия, която вече е достигнала до всички области на човешкото тяло  и предимно труднодостъпните за конвенционална хирургия анатомични области. Ендоскопската , известна още като безкръвна хирургия, отдавна е отнела редица позиции от конвенционалната хирургия, като най-големите й предимства са по отношение на минималната хирургична травма и финансовата ефективност, т.е. по-малък престой на пациента в болницата и по-бързото му възстановяване.

„Обсъждайки каква тема да обедини интересите на колегите от хирургичната гилдия на Националната конференция, установихме, че от 10 години не е правен форум на подобна тематика. Отчетохме, че хирургията не е направила стъпки, не е направила скок. Тя направо е преминала в бъдещето с възможностите и развитието на роботизираната хирургия и телехирургията”, каза проф. Димитър Стойков, председател на организационния комитет на Националната конференция. „Предвидените сесии и доклади в програмата създават сериозни предпоставки конференцията да се превърне в значим научен форум”, обобщи той. 

Показателен факт за интереса към Националната конференция по хирургия в Плевен са подадените над 77 доклада с повече от 175 автори. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама