Славчо Атанасов: "Необходима е нова стратегия за детето"

10:54, 01 юни 17 25 398 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Необходимо е изготвянето на изцяло нова стратегия за детето, която да се базира на реални и ефективни политики за това животът на децата в България да се подобри. Това обявиха след среща в Народното събрание председателят на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта Славчо Атанасов и Офелия Кънева – председател на Държавната агенция за закрила на детето. По тази причина започват поредица от срещи и обсъждания в цялата страна, които двамата ще инициират.

Председателите на ресорната парламентарна комисия и на ДАЗД бяха категорични, че погледът на всички държавни институции, които ще участват реално в подготовката на тази стратегия, трябва да бъде обърнат към всички деца, а не единствено към децата в риск.

„Фокусирайки се към дадена проблемна група, институциите често абдикират от отговорността си към останалите деца. А агресията в училищата и инцидентите с деца през последната една година показват, че проблемите възникват там, където се смята, че няма проблем и институциите не присъстват ефективно“, посочи Славчо Атанасов.

Офелия Кънева подчерта, че точно това е един от приоритетите на Агенцията за закрила на детето  – политики, насочени към всички деца, а не единствено към тези в риск. Детското участие в правенето на политики за деца е вторият приоритет, на който ДАЗД залага в работата си.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама