Тръмп обсъди с президента на Афганистан Ашраф Гани днешния атентат

02:04, 01 юни 17 / Свят 25 285 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Американският президент Доналд Тръмп обсъди с афганистанския си колега Ашраф Гани днешния терористичен акт в Кабул, който отне живота на 90 души и рани стотици други. В телефонния разговор между двамата държавни лидери Тръмп е осъдил остро днешните събития и е подчертал, че САЩ ще направят необходимото, за да окажат помощ на пострадалите и да накажат извършителите.

Както се посочва в съобщението на Белия дом Тръмп е "осъдил атентата, извършен в свещения месец Рамадан, подчертавайки варварската природа на терористите, които са врагове на целия цивилизован свят". Освен това американския държавен глава е подчертал "мъжеството на анганистанските спасители" и е изразил благодарността си към африканските сили за "непрестанните им усилия да защитят народа си от враговете, които се стремят да лишат хората от безопасност и просперитет.

Пред президента Гани Тръмп е обещал, че посолството на САЩ ще си сътрудничи със своите партньори в Афганистан и ще направи необходимото за оказването на помощ на пострадалите. То ще подкрепи и афганистанското правителството в преследването на извършителите на кървавото престъпление.

Разговорът между двамата идва в отговор на информацията, че единайсет охранители афганистанци от посолството на САЩ в Кабул са сред 90-те жертви на атентата днес.

Припомняме, че атентатът бе извършен в 08.30 часа местно време (06.00 часа българско). Тогава цистерна бе взривена на КПП, водещ към най-строго охранявания район в афганистанската столица – дипломатическия квартал, или т. нар. „зелена зона“.

Министерството на здравеопазването на Афганистан съобщи, че загиналите са 90 души, а ранените – 380. Повечето са обикновени цивилни, включително жени и деца.

По-рано медии съобщиха, че отговорност за атентата е поела „Ислямска държава“, но афганистански специални служби твърдят, че атентатът е планиран от групировката „Мрежа Хакани“ в координация с пакистанското разузнаване.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама