Спират „Кроношпан“, ако не вземе мерки за чистотата на въздуха

15:00, 18 май 17 25 590 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ако към 30 юни тази година „Кроношпан“ не изпълни първите краткосрочни действия по отношение на това да се спре разпространението на дървесни стърготини във въздуха, които отдавна тормозят жителите на комплексите „Славейков“ и „Изгрев“, предприятието ще бъде спряно, докато мерките не бъдат изпълнени. Ако до 30 октомври, поставен като следващ срок, не бъдат взети окончателни мерки да не се допуска замърсяване на въздуха, то „Кроношпан“ ще бъде затворен.

Това съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов пред журналисти след проведена среща между него и човек от ръководството на „Кроношпан – България“ в сградата на РИОСВ-Бургас.

„Това е може би последната толерантност, която даваме към предприятието, разбирайки, че все пак то трябва да разполага с разумно време, за да отстрани проблемите, които има“ – категоричен бе екоминистърът.

Управителят на „Кроношпан – България“ Асен Ников обяви мерките, които предприятието е поело като ангажимент за прекратяване на дървесни стърготини в района на завода.

Мерките включват изграждане на нов зелен пояс по оградата на „Кроношпан“, което според думите на Ников вече е изпълнено; покриване на транспортните ленти; проектиране на затворени площи за съхранение на дървесна стърготина във вид, в който не се позволява разпространение им от вятъра извън територията на завода.

Асен Ников обеща всичко това да е готово до 15 октомври. Ще се организира и ден на отворените врати в завода, в който всеки ще може да види какво е направило предприятието за екологията.

По-рано пред деня министър Димов се срещна и с кмета Димитър Николов. Двамата обсъдиха мерки срещу замърсяването на въздуха в града с фини прахове частици. През зимния период проблемът идва в следствие на отоплителния сезон и използването на твърди горива от голям брой домакинства, автотранспорт, промишлени дейности, влошени метеорологични условия. Тогава се увеличава концентрацията на частиците, обясни министър Димов. През пролетно-летния сезон проблемът е заради изключително интензивния автомобилен трафик, строително-ремонтна дейност, както и промишлено замърсяване.

Кметът Николов каза, че южният обходен път на Бургас ще бъде пуснат през юни или юли. По този начин трафикът за най-южните курорти вече няма да минава през града. Подменят се старите автобуси на градския транспорт с нови, посочи кметът.

Според него използването на твърди горива от домакинствата е основно от селищата покрай Бургас, не в самия град. Общината предвижда мерки за насърчаване на смяна на горивните инсталации на домакинствата с по-екологични. Санирането и използването на климатици също водят до по-чист въздух, допълни министър Нено Димов.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама