Гърция се готви да одобри нови съкращения с надежда за пореден спасителен транш от кредиторите

13:20, 18 май 17 / Свят 25 259 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Гръцкият парламент се очаква днес да одобри нов пакет от бюджетни съкращения с надеждата да си осигури облекчаване на дълга и отпускането на нови средства от кредиторите си от ЕС и Международния валутен фонд (МВФ).

Левият премиер Алексис Ципрас разполага с нужното, макари малко мнозинство, за да приеме промените, чието гласуване е насрочено за тази вечер.

В рамките на новите бюджетни изменения се предвижда съкращение на средства в размер 4,9 млрд. евро в периода 2018 г. - 2021 г.

Ципрас се съгласи на предложенията за финансови съкращения на кредиторите, за да може чрез тях да бъде освободен нова сума пари, която Атина да използва за погасяване на поредната си вноска по дълга, което трябва да бъде осъществено през юли.

Гласуванията са предшествани от масови протести. В сряда най-малко 18 000 души излязоха на подкрепяни от синдикатите демонстрации в Атина и Солун срещу предлаганите промени. Друг протест, отново в Атина, е настроен за тази вечер, по време на самото гласуване.

Гръцките власти се надяват, че отпускането на нов транш от средства ще бъде одобрено по време на срещата на финансовите министри от еврозоната на 22 май. Страната също така очаква и да получи обещания за облекчаване на дълга си, който в момента представлява 179% от годишното й производство по стойности от края на миналата година.

Гърция също така разчита да получи достъп до програмата на Европейската централна банка за покупка на активи, известна като количествено облекчаване, с което да спомогне за връщането си на пазара на облигации.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама