Каракачанов ще изтегля доклада за армията, за да не плаши обществото

18:21, 17 май 17 25 309 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Истината всички я знаем, не е необходимо да плашим обществото. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов, съобщи БГНЕС. Каракачанов заяви, че има идеята да предложи да се изтегли Доклада за състоянието на отбраната и Въоръжените сили на България през 2016 г.

Министерският съвет всяка година трябва да внася в Народното събрание доклад за състоянието на отбраната и въоръжените сили. Последният беше приет от служебния кабинет на 12 април 2017 г. и трябваше да премине и пред Народното събрание. В него се констатира, че българските въоръжени сили вече само частично са в състояние да изпълняват задачите си по мисиите, произтичащи от конституционните задължения по гарантиране на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страната в рамките на колективната отбрана на НАТО и Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС.

Докладът, внесен от служебното правителство, според Каракачанов обаче е бил грешка „с някои от формулировките”. „Нямаме право като хора, които сме загрижени за състоянието на отбраната, с подобни констатации да внасяме смут в редовете на армията, там има достатъчно проблеми, които трябва да се решават, или пък да внасяме съмнения в съзнанието на обществото”, каза той пред депутатите от ресорната парламентарна комисия. Той заяви пред тях и че ще предложи да се изтегли този доклад, да се преработи. С поред сегашният военен министър в него трябва да има повече реални препоръки.

„Не търся никакъв мотив за политическа конфронтация със служебното правителство ни най-малко, но смятам, че този доклад по начина, по който беше представен създаде повече шум и излишни опасения в обществото”, каза министърът в комисията.

А пред репортери на въпроса за това дали всъщност идеята на доклада не е да информира какво е реалното състояние, Каракачанов посочи, че „има някои констатации, които могат да доведат до отношение към армията, съмнения в обществото”. „Не трябва да се съмняваме в нашата армия, въпреки всички трудности, които съществуват. Съществуват много трудности, аз лично не бих използвал точно тези думи”, посочи той. Според Каракачанов някак си се подценяват и усилията на военните отишли в армията не за заплата, а да служат на Отечеството. „Не искам да хвърляме допълнителни съмнения или недоверие към армията – чисто принципно го казвам”, заяви той. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама