NBC News: Тръмп разказал на Лавров за планове на ИД да взривят самолет

17:37, 17 май 17 / Свят 25 308 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Американският телевизионен канал Ен Би Си нюз разпространи подробности за разговора на президента на САЩ Доналд Тръмп с руския първи дипломат Сергей Лавров, в който е станало дума за планове на терористите от „Ислямска държава” да организират атентат на борда на самолет. Това съобщи РИА Новости.

Срещата Тръмп-Лавров беше миналата седмица в Овалния кабинет на Белия дом. По-късно медии съобщиха, че американският лидер е споделил с руския дипломат свръхсекретна информация за ИД.

Американски представители твърдят, че на срещата наистина се е говорило за ИД, а Тръмп разказал за това, че е получена информация за готвен от ислямистите атентат в самолет, пътуващ за САЩ.

Източници на телевизионния канал са казали, че Тръмп споделил, че терористите планират да свалят авиолайнер с бомба, монтирана в портативен компютър „ноутбук”. Има данни, че системите за проверка на летищата може да не засекат подобно взривно устройство.

NBC News отбелязва, че разкриването на тази информация може да застраши живота на израелски агент, внедрен в редиците на джихадистите и предоставил на Вашингтон сведения за тези планове на ИД.

По-рано медиите съобщиха, че САЩ обмислят евентуална забрана за пренасяне на портативни компютри на полети от Европа за САЩ. Това съобщи РИА Новости.

В щаба на Тръмп реагираха с изявление, че в американската администрация има хора, които се занимават със саботажи и искат на всяка цена да саботират президента и цялото му движение „Америка на първо място”.

Привърженици отбелязаха също, че президентът вече е започнал да изпълнява главното си предизборно обещание – „да пресуши блатото”, имайки предвид борбата с чиновниците и политиците във Вашингтон, които не работят в интерес на американците.

„Президентът Тръмп вече започна почистването на къщата, но всеки ден ще се води тежка битка и трябва да сме готови да влезем в окопите, за да дадем отпор”, пишат авторите на посланието, които призовават всеки да даде в името на тази борба по един долар.

Изборният щаб на Тръмп продължава да работи и след изборите. Главната му задача е набирането на средства от привържениците на Тръмп, който вече е казвал, че ще се кандидатира и за втори мандат през 2020 година.

Сенаторът републиканец Джеймс Риш нарече предател чиновника, разказал на в. „Вашингтон поуст” за разговора в Овалния кабинет. Вестникът първи съобщи за предоставянето на свръхсекретни данни в разговора Тръмп-Лавров.

„Има предател, който е разказал за това на „Вашингтон поуст”. Искам „Вашингтон поуст” да каже името му”, каза Риш по телевизия Си Ен Ен.

Противниците на Тръмп обаче смятат, че защитата на интересите на страната е на първо място, а Тръмп не се е съобразил с това като върховен главнокомандващ.

Сенаторът демократ в комисията по разузнаването Марк Уорнър каза, че споделянето на такава информация е било „шамар” за разузнавателната общност.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама