Смениха главният диригент на Симфоничния оркестър на националното радио

16:52, 17 май 17 25 600 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Досегашният главен диригент на Симфоничния оркестър на Българското национално радио Росен Гергов напуска поста си, съобщиха от БНР. Шефът на радиото Александър Велев смята, че това в никакъв случай не е негативна оценка за него, но можело и по-добре. Всеобщо е мнението, че за Гергов този сезон с радиосимфониците е изключително успешен и смяната му донякъде се определя като изненада.

Новият диригент се казва Марк Кадин и е един от най-ярките руски музиканти. Той е работил на няколко пъти с оркестъра. През кариерата си е дирижирал над 60 руски и чужди оркестри, сред които Руския национален оркестър, също така и Римския, Израелския симфоничен оркестър, Радиосимфоничния оркестър на Словакия, Кипърската филхармония и много други.

След завършването си на Руската музикална академия в Москва (1987 – 1993 г.) Кадин става диригент на Държавния младежки симфоничен оркестър „Млада Русия“. В периода 1999-2003 г. застава начело на легендарната камерна формация „Московски виртуози“, с които осъществява успешни турнета с над 120 концерта. От 2004 до 2014 г . Кадин е художествен ръководител и главен диригент на Красноярскския академичен симфоничен оркестър. 

Българската публика го познава отблизо от 2003 г. от гастролите му в София, където той  най-често дирижира Симфоничния оркестър на БНР.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама