13 500 квестори ще дебнат зрелостниците по време на държавния изпит

15:51, 17 май 17 25 342 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

По двама квестори в залата, двама в коридора, както и на входа на училището ще има по време на държавния зрелостен изпит по български език и литература, съобщиха от Министерството на образованието и науката (МОН). За втората матура те ще бъдат с 500 по-малко. Като наблюдатели могат да присъстват и до трима родители на учениците от конкретното училище. Те са определени 30 дни преди изпитите от училищните настоятелства, а там където те отсъстват – от родителите на ученици от десети и единадесети клас.

На изпита по български език и литература камерите са 4049, а на втория – 4147. От МОН и регионалните управления ще има 50 представители, които ще имат правото да сменят училища и зали. За сега няма зала, в която да не е осигурено видеонаблюдение.

Първият изпит ще се проведе в 663 училища, 4099 зали, а вторият в 604 и 4147 зали. Всеки ученик ще има номерирано място. При случаите на преписване може да се направи компютърен анализ, защото системата за наблюдение има индивидуален мониторинг. Тази година в страната има 20 мониторингови центрове.

Учениците трябва да се явят 15 минути преди изпита, като носят документ за самоличност и служебна бележка за допускане до изпита. Химикалът трябва да пише в черно. От изпитната зала не може да се излиза преди да предадена работа по съответния модул.

Новата мярка за сигурност са модулите на матурите. На два модула са разделени четири изпита – по математика, химия и опазване на околната среда, физика и астрономия, както и по биология и здравно образование. Останалите изпита се състоят по три модула с различна продължителност.

По български език и литература първият модул е с продължителност един час и се състои от 30 въпроса със затворен отговор и носи 30 точки. Вторият също е един час, включва 10 въпроса със свободен отговор и работа с текст, като носи 40 точки. Третият модул е интерпретативно съчинение или есе и оформя последните 30 точки до 100. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама