14 души са ранени при нападанието над радио и телевизионната станция в Джелалабад

14:02, 17 май 17 / Свят 25 312 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Броят на ранените при нападението на ислямисти самоубийци срещу сградата на радио и телевизионната станция в столицата на източната афганистанска провинция Нангархар достигна 14 души, съобщи агенция Хама прес като се позива на местните власти. Според АФП ранените са 16, предаде БГНЕС.

Хама прес предаде, че атаката е извършена от трима въоръжени мъже, двама от които са били ликвидирани от силите за сигурност. При нападението е загинал служител от охраната на радио и телевизионния център. Всички ранени са работили в сградата.

Правителственият говорител Атаула Когяни каза, че четирима от проникналите в сградата са ислямисти са били убити.

Продължава престрелката между ислямисти и силите за сигурност.

Отговорност за нападението пое терористичната групировка „Ислямска държава”.

2016 беше най-смъртоносна за журналистите в Афганистан, според местния Комитет за защита на журналистите. От комитета посочват, че Афганистан е второто най-смъртоносно място за журналисти след Сирия.

Миналата година загинаха поне 13 журналисти, като дело на талибаните са поне 10 от убийствата.

Провинция Нангархар е база на джихадистите от „Ислямска държава”. Миналия месец американските военни хвърлиха там огромна неядрена бомба GBU-43/B, използвана за пръв път, която нарекоха „майката на всички бомби”. Тогава загинаха десетки джихадисти.

Според базираните в Афганистан военни от САЩ и местните им колеги, дезертьорството и загубите в жива сила са намалили присъствието на ИД до не повече от 800 души в района. През върховия си период ИД разполагаше с 3000 бойци.

Пентагонът многократно е искал от Белия дом да изпрати още войници в Афганистан, за да се преодолее мъртвата точка в борбата срещу талибаните.

В момента военните от САЩ в страната са 8 400, а други 5000 войници са от натовски държави. Те са основно съветници. Преди 5 години американските войници в Афганистан бяха 100 000.

Джелалабад е вторият по големина град в Източен Афганистан. 90% от населението му са пущуни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама