Да не се делят децата с увреждания настояха на пореден протест в Добрич майки

13:46, 17 май 17 25 589 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Майки на деца с увреждания от Добрич излязоха на пореден – пети протест, за да поискат гарантиране на личната помощ за децата си. Те изразиха своята солидарност с националния протест в столицата днес.

Стела Илиева е майка на 10-годишната Александра, която е с детска церебрална парализа и епилепсия. По думите й, децата с увреждания у нас са невидими за цял живот, но най-невидими след 18 години. Тя припомни, че държавата раздели децата с увреждания, осигурявайки 930 лева помощ за тези до 18 години с над 90 % увреждания, а навършилите пълнолетие останаха с пенсия от 136 лева.  „С години те растат, имат нужда от по-големи грижи, от повече средства. Родителят е затворен вкъщи, за да отглежда детето си. Започнахме да чуваме, че цели семейства умират. Майката починала, детето измръзнало или умряло от глад след нея. И това в 21 век, което е много страшно“, заяви Илиева, която е организатор на протеста в Добрич.

 

„Всяко дете, независимо на колко години е, има нужда от грижи, докато е живо. Не искаме да ни делят на малки и големи. Трябва да има цялостна политика за хората с увреждания“, заяви друга майка.

Емилия Колева е вдовица на 46 години. Синът й е на 24 години и страда от мускулна дистрофия. „Неговата диагноза е тежка, прогресивна, нелечима и с годините се усложнява. Той не може дори сам да пие вода, има нужда от денонощна грижа, а държавата ни отпуска някакви си 4 часа за личен асистент“, споделя майката. Месечно семейството разполага с 450 лева – пенсия и възнаграждение за личен асистент. Успяват да оцеляват, но Емилия не може да си позволи да купи по-добър компютър на сина си, да го заведе на санаториум или да му купи подходяща количка, която струва 13 000 лева, а държавата отпуска 3 000 лева. Счита, че, ако помощите и за лицата с увреждания над 90 % над 18 години станат 930 лева, ще могат сами да ги изразходват за нуждите на детето, а който има възможност дори да започне работа и да наеме личен асистент. Самата Емилия Колева преди е имала собствен бизнес, който се е развивал добре, докато не се наложило да остане у дома, за да се грижи за сина си. Веднъж сме обречени от съдбата, а втори път – от държавата, споделя майката. И допълва: „Радваме се на всеки ден и всеки момент от живота, защото зная, че утре денят ще е по-тежък“.

 

Исканията на протестиращите са да се обърне внимание на Конвенцията за защита на правата на хората с увреждания от 2006 г. Те настояват за електронен регистър на лицата с увреждания, който точно и ясно да определи степента на увреждане и от какво точно има нужда конкретното лице. Друго искане е хората с увреждания и родителите  на деца с увреждания да получават финансиране за лична помощ от републиканския бюджет в размер, не по-малък от две минимални работни заплати. Държат да се ускори въвеждането на електронна здравна карта, която ще дава най-ясна представа за здравословното състояние на пациента.

По-късно майките блокираха за кратко движението по булевард „25 септември“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама