Световния ден за борба с хипертонията отбелязват в Стара Загора

07:00, 17 май 17 25 425 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Стара Загора е един от единадесетте града у нас, в които ще се отбележи Световния ден на хипертонията, съобщават от Българска лига по хипертония. Тази година националната здравна кампания е под мотото “Артериалната хипертония като основен рисков фактор за предсърдно мъждене“.

От 10 до 16 часа днес,  в парка „Пети октомври” до фонтаните ще бъдат разположени пунктове, където гражданите ще бъдат консултирани безплатно за проблеми, свързани с хипертонията и предсърдното мъждене.

Ще се правят безплатни измервания на кръвно налягане с електронни апарати с вградена Afib-технология (от англ. Atrial Fibrillation – предсърдно мъждене) за автоматично откриване на ПМ, ако то е налично в момента на измерването. Afib-технологията е алгоритъм, създаден и патентован от компания Microlife. Има висока чувствителност (97-100%) и висока специфичност (89%), което позволява да се открие ПМ с диагностична точност, сравнима с ЕКГ-изследване. 

Артериалната хипертония (АХ) се счита за „съвременна епидемия“, тъй като се установява при 4 от 10 души над 25-годишна възраст и се определя като глобален рисков фактор за смърт и нетрудоспособност. Честотата й нараства с възрастта, като се повишава стъпаловидно след 50-годишна възраст, и след навършване на 65 години достига до 80% при жените и 77.2% при мъжете.

Всяка година 17 май протича под различно мото за де се повиши информираността на гражданите по различни въпроси, свързани с високото кръвно налягане. Тази година вниманието е насочено специално към предсърдното мъждене (ПМ), към причинната  връзка с артериалната хипертония и мозъчния  инсулт.

 В последните 20 години  ПМ се очертава като един от най-значимите медицински проблеми в Европа. Артериалната хипертония и захарният диабет са негови доказани предиктори. ПМ е сериозно ритъмно нарушение, с честота също нарастваща с възрастта, което отчасти се дължи на подобрените диагностични възможности. Пациентите с ПМ имат пет пъти по-висок риск от мозъчен инсулт и два пъти по-висок риск от смърт.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама