Ученици се обучаваха за реакция при кризи на изградения от Столична община полигон

19:35, 15 май 17 25 440 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Столична община чрез дирекция „Аварийна помощ и превенция“ изгради полигон с модулни площадки за обучение и реакция при природни бедствия, аварии и катастрофи, предадоха от пресцентъра на общината. На него ще се обучават ученици и служители на общински, държавни или частни фирми за действия при възникване на различни природни бедствия.

В реални условия децата ще могат да видят и да знаят как да реагират, защото правилната реакция спасява човешки живот. Затова за нас приоритет е обучението от ранна детска възраст, каза кметът на София Йорданка Фандъкова. Кметът благодари на главен комисар Николай Николов за подкрепата на дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, на представителите Федералната служба по защита на населението на Конфедерация Швейцария, които направиха дарение със специализирана техника.

Всички училища и детски градини могат да се възползват пожелание. Изработена е учебна програма, съобразена с възрастта на обучаемите. Дирекция „Аварийна помощ и превенция“ разполага с лектори и обучени кадри.

Полигонът разполага с единствената по рода си вибрационна площадка, както и с две учебни зали и музей на използваните технически средства при аварийни ситуации и работа на службите по сигурност. На територията са обособени общо 6 площадки, оборудвани за различни кризисни ситуации - аварийно-спасителни дейности, спасяване с алпийски способи, дейности след пътно-транспортни произшествия, земетресение, наводнение, пожари.

В реални условия учениците имаха възможност да видят действия на специализираните екипи на аварийно-спасителното звено след градушки – рязане на паднали дървета, спасяване на хора във високи местности по алпийски способ, ликвидиране на химически аварии, реакция при земетресение, потушаване на пожар.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама