Инж. Димчо Стефанов: Над 20 трофея от ДЛС „Тервел” са отличени с медали от 2010 г. насам

17:29, 15 май 17 25 1773 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

ДЛС „Тервел” пази добрите традиции на ловностопанската дейност в България, категоричен е инж. Димчо Стефанов. Той ръководи ДЛС „Тервел”, което е едно от петте ловни стопанства в обхвата на Североизточно държавно предприятие.

Площта на горския фонд на ДЛС “Тервел” е над 15 000 хектара, от които залесената е около 14 000 хектара. Дивечовите запаси, които се развиват и поддържат в стопанството, предлагат условия за организиран ловен туризъм.

Инж. Стефанов, наскоро трофей от елен лопатар, отстрелян в ДЛС „Тервел”, бе обявен за национален рекорд. Какво означава това за стопанството?

Това е успех за ловния туризъм в България, с който ДЛС „Тервел” и Североизточно държавно предприятие, част от което е стопанството, могат безспорно да се гордеят. Дивечът е голямото богатство на тервелските гори. В резултат от упоритата работа, прецизната селекция и благоприятните климатични условия ДЛС „Тервел” поддържа добри дивечови запаси с отлични трофейни качества. В трите дивечовъдни района се полагат непрекъснати грижи, а условията за организиран лов, които предлага стопанството, привличат и много чуждестранни посетители.

Германец е и ловецът, чийто трофей от елен лопатар наскоро бе обявен за национален рекорд. Точният изстрел Вернер Аустерман произведе на 16 октомври 2016 г. в местността Кьостата, където върху площ от 24 000 дка от 1980 г. насам има база за интензивно развъждане и ползване. 

Уникалният трофей е с оценка от 208,22 т. по системата на CIC и тегло 4,750 кг. Той зае първото място в националната класация, което в продължение на 33 години държеше трофей от елен лопатар, отстрелян от Тодор Живков в стопанство „Воден“. 

Какви други отличия са печелили трофеи от стопанството?

От 2010 г. досега трофеи от лопатари от ДЛС „Тервел” са били удостоени с по два златни, сребърни и бронзови медала. Най-много златни отличия – три, са донесли трофеите от муфлон. Те са спечелили и три бронзови медала. 

Само за последните седем години трофеите от дива свиня са отличени с един златен, два сребърни и три бронзови медала, а трофеите от благороден елен – с един златен и един сребърен медал. Бронз е спечелил и трофей от сърна. 

Тези отличия са показателни за нивото на работа. Стараем се да пазим добрите традиции на ловностопанската дейност в България.

Проведената през тази година таксация показва, че в ловното стопанство има 110 благородни елена, 180 сърни, 260 диви свине, 81 муфлона и 105 елена лопатари. От представителите на дребния дивеч на територията на стопанството се срещат зайци, фазани, яребици и др. Сред хищниците най-разпространени са чакалът, лисицата и дивата котка. Под закрила са бял щъркел, пернатонога кукумявка, обикновен мишелов, чухал, среден пъстър кълвач, невестулка, кукувица, червенушка, нарцисовидна съсънка, горска съсънка.

Споменахте, че сред ловците, които посреща ДЛС „Тервел”, има и много чужденци. От кои държави са най-често те?

Освен българските ловци, ДЛС „Тервел” привлича и любители на лова от Германия, Италия, Турция, Гърция, Иран, Кувейт и др.

Интересът, на който стопанството се радва по време на изложенията зад граница, е показателен за условията за ловен туризъм. По този повод бих споделил и един любопитен факт от историята на стопанството - трофей от сръндак се нарежда сред елита още при първото участие на ДЛС „Тервел” на международна изложба. Това се случва през далечната 1971 г. в унгарската столица Будапеща.

От 1 май официално е разрешен ловът на сръндаци. Призоваваме ловците да спазват правилата за безопасност и да бъдат отговорни към развитието на дивечовото богатство на стопанството.


 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама