ЕК ще представи през юни плановете си за Европейски фонд за отбрана

16:04, 15 май 17 / Свят 25 287 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Европейската комисия ще представи в началото на юни проект за създаването на Европейски фонд за отбрана /EDF/, който ще позволи увеличаването на военните разходи на Евросъюза след излизането на Великобритания от него, съобщава „Файненшъл таймс“. Това информира ТАСС, цитира БГНЕС.

По данни на изданието разработването на плановете в тази област са „навлезли в решаващата фаза“. В съответствие с тях от 2020 г. ежегодно ще се отпускат около 500 милиона евро от EDF за изследвания в отбранителната област. Средствата от фонда ще отиват преди всичко за разработването на опитни образци на високотехнологични оръжия, включително дронове и роботи. Парите няма да бъдат използвани за покупката на военна техника от страните-членки на ЕС, разкриват добре информирани дипломати.

Подобни ограничения са фиксирани от Лисабонския договор. „В този случай е постигната максимално възможното“, заявява дипломат, запознат с проекта.

За реализирането на плановете, предвиждащи укрепването на интеграцията в отбраната на ЕС, може да бъде привлечена Европейската инвестиционна банка. Финансовата институция прави много за укрепването на сигурността и разглежда възможностите за увеличаване на своя принос, отбеляза неин представител.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама