Завършват първите ученици с дуално обучение

07:00, 15 май 17 25 536 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Двадесет ученици от  Професионалната гимназия “Иван Хаджиенов“ в Казанлък ще получат днес дипломи. Те са първите у нас, които се обучават по швейцарската система за дуално образование „учене чрез работа“, информираха от училището.

На специална церемония те ще получат диплома за машинни техници, специалност „Машини и системи с цифрово-програмно управление“.

Професионалната гимназия “Иван Хаджиенов“ е едно от двете училища в България, които през 2015 година започнаха пилотно да прилагат швейцарския модел на дуално образование в рамките на проекта ДОМИНО (Дуално образование за модерните изисквания и нужди на обществото), финансиран по Българо-швейцарската програма за сътрудничество. В обучението се включиха две паралелки от 9-ти и 11-ти клас, а в момента общо 125 ученици се обучават по дуалната форма в две специалности "Машинен техник - машини и системи с цифрово-програмно управление" и "Мехатроника“.

Обучаващите се са имали възможност  да учат по програмите на проекта, да работят в реална работна среда, насочвани от наставници, както и да получават заплащане по трудов договор. Според българското законодателството фирмите-партньори плащат на учениците 90 % от минималната работна заплата съобразно изработеното време. 

През следващите две години близо 600 ученици в България ще завършат дуално образование по швейцарския модел.  Предвижда се до 2019 година, когато приключва проектът  ДОМИНО, да бъдат обхванати 1 200 ученици, 15 професионални училища, както и най-малко десет професии. В момента в рамките на ДОМИНО се обучават 425 ученици по общо пет професии в 16 професионални гимназии в цялата страна над 63 водещи български и чуждестранни фирми-партньори. През новата учебна в проекта се очакват нови 14 училища и три нови професии, както и още фирми-партньори.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама