Спектакълът "Тримата братя и златната дюля" от Кольо Карагеоргиев на шуменския театър, отива на фестивал

18:12, 28 апр 17 / Култура 25 659 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Спектакълът "Тримата братя и златната дюля" от Кольо Карагеоргиев на Театралната студия към Драматично-куклен театър "Васил Друмев" Шумен и Сдружение "Нова българска драма" е селекциониран и ще участва в ХІІ-я национален фестивал на детско-юношеското театрално творчество "Малкият принц", който ще се проведе от 28 април до 1 май включително в гр. Велико Търново. Това съобщиха от Театъра.

Студийците ще представят постановката на 1 май от 14.30 часа на сцената на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов”, гр. Велико Търново.

„Тримата братя и златната дюля" от Кольо Карагеоргиев, с режисьор Цветана Стоянова, сценография и костюми Диляна Асенова

С участието на: Айсун Иляз, Вартан Алексанян, Даниел Алексанян, Дима Димчева, Иляз Иляз, Мелиса Атанасова, Синем Нурханова, Христо Дряновски


Целта на режисьора е да подскаже, че младежта трябва от малки да влязат в културните институти, още от детските градини, защото това е основата, за да се подготви детето да посети след това балет, опера, трябва да има основа.

„Какво ли да пожелаем на младежта, тя си има всичко – младостта. Остава да я осъзнае, анализира, организира, балансира, планира, катализира и като остарее с нея да парадира и младите пак да не разбира.” В този смисъл аз се радвам, че съм успяла да организирам тези млади хора (4 момичета и 4 момчета), които обичат театъра, да ги накарам да се влюбят в а, б –то на това изкуство, да раздават своя потенциал, свойто можене в посока да изградят този спектакъл, който е и за малки и за големи. Приказката е театрална закачка с познати герои от класическата приказка „Тримата братя и златната ябълка”, но преплетена с нови герои, нови ситуации в една закачлива шаржова театрална закачка. Изключително съм благодарна на Диляна Асенова – художник – сценограф, с която създадохме визията на спектакъла. С мъжко професионално рамо ни подкрепи и художествения ръководител на театралната студия актьорът Стефан Сотиров. Участниците в този спектакъл и нашата радост са: Айсун Иляз, Вартан Алексанян, Даниел Алексанян, Дима Димчева, Иляз Иляз, Мелиса Атанасова, Синем Нурханова и Христо Дряновски. Те са ученици от различни училища: ГПЧЕ „Никола Й. Вапцаров”, ПМГ „Нанчо Попович”, СОУ „Сава Доброплодни” и ПГСАГ гр. Шумен. Изключително сме доволни от Димитър Димитров за музикалното оформление, което направи към спектакъла. Премиерата ще се състои на 23 март 2016 г. от 18.00 ч. в камерна зала на театъра. Младите хора трябва да бъдат не по улиците, кафенетата, с цигарите и алкохола, а да бъдат приобщени със средствата на всички изкуства, за да влязат в театралните салони, за да обикнат театъра.

Цветана Стоянова, режисьор
 

„Мисля си, че светът на електрониката бавно, но безпощадно ни поглъща. Не може да се отрече, че с нейна помощ животът ни става все по-лесен и по-занимателен. Но електронните игри и контактите в социалните мрежи не могат да заменят истинското общуване, от което все повече се отдалечаваме и все по-малко се замисляме какво губим, загледани в дисплея на лаптопа или телефона. Децата от пиесата „Тримата братя и златната дюля“ са близо до истинския живот. Те си разказват приказка, в която едновременно са и действащи лица. Дори променят познатия на всички сюжет, провокирани от собствената си фантазия. Така тези малки творци създават един нов, техен свят. Той е подреден според тяхната, все още неукрепнала, но за сметка на това лишена от лъжа и лицемерие ценностна система. В този свят постоянните победители са справедливостта и нравствената чистота. Може би някога той е бил и наш свят, но дали все още го носим в себе си трябва да си отговорим сами.”

Кольо Карагеоргиев

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама