Тesla стъпва в България

13:48, 28 апр 17 25 428 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

По идея на министъра на икономиката Теодор Седларски и в резултат на усилията на екипа на Министерството на икономиката и на създадената специална работна група, както и на личните усилия на Иво Константинов - ръководител на Българската служба по търговско-икономическите въпроси /СТИВ/ във Вашингтон, Tesla стъпва в България, съобщиха от Министерството на икономиката. Това предаде БГНЕС.

На картата на зарядни станции на технологичния гигант се появи първата, която ще бъде изградена в страната ни и която ще бъде част от коридора на американската технологична компания, свързващ Европа и Турция. Първата зарядна станция на Tesla у нас ще бъде изградена в гр. Пловдив на бул. „България” и ще бъде част от веригата, започваща от Загреб и завършваща в Одрин.

Добрата новина за българската икономика дойде след създаването на специална работна група към МИ и след проведените разговори между министъра на икономиката Теодор Седларски и Иво Константинов - ръководител на Българската служба по търговско-икономическите въпроси /СТИВ/ във Вашингтон за проучване на възможността за стъпване на технологичния гигант у нас. В резултат на това и със съдействието на г-н Константинов се стигна до среща с представител на Tesla.

След осъществения контакт с представител на технологичната компания, в резултат на който Tesla взема решение да построи първата си зарядна станция у нас, страната ни се нарежда сред потенциалните партньори във всички области на бъдещо развитие на компанията в Европа и Близкия изток.

За да бъде развита инвестицията на Tesla в България и да бъде разширено присъствието на технологичния гигант у нас би спомогнало планирането и въвеждането на законодателни мерки за стимулиране продажбите на електромобили, както и на екологично законодателство за по-високо данъчно облагане на транспортните средства, задвижвани от въглеводородни горива, които замърсяват околната среда. Много полезно въздействие за създаване на подходяща среда за подобна инвестиция би било и създаването на иновационна култура в българските университети, както и заделянето на бюджети за научни изследвания, свързани с бизнеса. Важно за развитието на бъдеща мащабна инвестиция на американския технологичния гигант Tesla би било и реализирането на подкрепа на местно ниво от експортно кредитиращи институции. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама