Мая Кисьова представя романа си „Виж какво” в Разград

10:50, 28 апр 17 25 439 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Родената в Разград писателка и актриса Мая Кисьова ще представи пред разградската публика романа си „Виж какво“. Творческата среща е тази вечер от 17.30 часа в Регионалната библиотека „Проф. Боян Пенев”, съобщиха от културната институция.

Ръкописът е издаден от „Пергамент“ с подкрепата на дългогодишния меценат на българската книга – Никола Николов. Художник на корицата е доц. Николай Цачев, преподавател в Катедра „Книга и печатна графика“ в НХА.

Според сценариста и драматург доц. Юрий Дачев романът притежава всички положителни качества на съвременната проза – ясни, добре композирани сюжетни линии, динамични персонажи от няколко поколения, стабилно боравене с професионалната терминология на театъра.

„Рефренът „Виж какво“ в началото на всеки фрагмент въвежда в момент от историята на героя, в който той е в изпитание и се променя. Мащабите на повествованието са изградени и от спомени на дете от втората половина на ХХ век; и от пътешествие в Израел; и от надеждите на българска актриса да изиграе значима роля в САЩ. Пречистващите трансформации на персонажите са ситуирани в Страстната седмица преди Възкресение – финалът на романа е отворен, но пътят е показан. Посвещението на романа „Виж какво“ е към българските актьори, родени през 60-те, съдържа памет и дава информация за историческата специфика на това поколение театрални творци в България.Надявам се изданието на тази книга скоро да заеме достойното си място в съвременната българска проза“, казва доц. Дачев.

Мая Кисьова има над 30 роли в театъра и киното, режисьор е на 5 камерни спектакъла, с повече от 50 публикации в наши и международни издания за театър, литература и наука. Участвала е в късометражни и документални филми, в озвучаването на много сериали. Носител е и на национални и международни награди за хайку. 

Автор е на книгите "39 спирки по пътя" (2003) и "Три луни" (2008) - лирика; "Словесни репетиции" (2008); монографията "Исторически аспекти на релацията Актьор - Драматург" (2009); "еМОрфей. Пет пиеси и един актьорски дневник" (2013); двуезичната "Майска утрин / May Morning" – хайку (2014); „Две пиеси” (със Св. Дичева) (2016). 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама