Следващият президент на Албания може да бъде Илир Мета

10:11, 28 апр 17 / Свят 25 328 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Настоящият председател на албанския парламент и лидер на Движението за социалистическа интеграция Илир Мета е най-вероятният следващ президент на Албания, съобщи БГНЕС.

След трите неуспешни кръга за избор на държавен глава в парламента, за днес е насрочен четвърти опит. В същото време стана ясно, че от партията на Мета са събрали необходимите подписи за издигането на неговата кандидатура, а снощи решението да подкрепи избирането му подкрепи и ръководството на Социалистическата партия на премиера Еди Рама.

В подкрепа на Мета се изказа и самият министър-председател, който в телевизионно интервю посочи, че настоящият председател на парламента е необходимият избор.

„Мета е президент, който със сигурност може да компенсира голямата празнина, която имахме досега. Това е един президент, свързан с всички. Има уважението на всички, разговаря с всички и казва, каквото мисли“, заяви Рама.

Според конституцията на Албания за избор на президент се провеждат максимум пет гласувания. В първите три предложеният кандидат трябва да спечели подкрепата на две трети от 140-те депутати. В четвъртия и петия кръг необходимо е обикновено мнозинство от 71 гласа.

Ако Мета бъде избран, той ще е седмият албански президент.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама