Четирима души са загинали по време на работа в Разградско през 2016 година

09:27, 28 апр 17 25 539 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

През 2016 г. на територията на Разградска област са декларирани 20 злополуки. От тях 17 са признати за трудови, като 14 са възникнали на работното място, съобщи директорът на Териториалното поделение на НОИ Веселин Николов.

През периода са регистрирани четири злополуки със смъртен изход, възникнали във фирмите „Валли 10” ЕООД, „Хладилно-консервен комбинат” АД – Исперих, „Даг Транс интернешънъл” ООД – Разград и „Интеко Индустриал” ООД –Разград. В първия случай злополуката е в следствие на свличане на земни маси при строителни дейности. Другите три смъртни случаи са в резултат на нетравматични увреждания – инфаркт и инсулт на работници.

Отрасълът с най-много злополуки на територията на областта е „Държавно управление и отбрана”, където са допуснати 24 на сто от злополуките. В сравнение с предходни години, злополуки в икономически дейности, с по-висок относителен дял за региона като „Сухопътен транспорт” и „Търговия на едро” са отстъпили място на характерните за областта „Производство на лекарствени вещества и продукти”, „Производство на хранителни продукти” и др.

През разглеждания период няма ясно изявена тенденция по месеци, но преобладават злополуките през есенно-зимния сезон, каза още Николов.

Статистическите данни показват, че през 2016 година в област Разград при трудови злополуки са пострадали 13 мъже и четири жени. За сравнение през 2015 година злополуките с пострадали мъже са били 18, а с жени – 14.

Веселин Николов заяви, че през отчетния период се запазва тенденцията от последните години да преобладават злополуките с пострадали на по-висока възраст работници и служители. Най-много пострадали при трудови злополуки през 2016 година има във възрастовата група на работниците от 41 до 50 години. Това са хора с изградени трудови навици и опит. Основната причина за допускане на злополуките според експертите са самоувереност, подценяване на риска и др. Най-младият пострадал през периода е 25-годишен работник на „Техноприм М” ЕООД – Лозница,  а най-възрастният - на 63 години, работник на „ХКК” АД - Исперих .

Преобладаващият брой злополуки са регистрирани от държавни и общински структури и в големите осигурители в региона, но тежките инциденти са предимно в осигурители от малък и среден тип, което говори, че вероятно се укриват част от допуснатите трудови злополуки, каза директорът на ТП на НОИ в Разград. 
През първото тримесечие на 2017 г. в региона са станали осем трудови злополуки - с две повече спрямо същия период на миналата година. Пет от злополуките са станали на работното място, а три - на път за работа. Пострадали са петима мъже и три жени. Две от злополуките са със смъртен изход.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама