Прожектират безплатни документални филми в София

11:08, 18 апр 17 / Култура 25 411 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Шестнадесет европейски документални филма от осем държави с над сто прожекции в България ще бъдат излъчени от 21 април до края на годината напълно безплатно за широката публика в рамките на "КинеДок" - платформа за показ на документално кино извън кинозалите. Това съобщават организторите на събитието у нас „Активист 38“.  

Стилово и тематично различни, авторските филми са селектирани от международно жури и разказват историите на днешния ден, за хората и местата, за малките случки и големите процеси. По-голямата част от тях са в програмите на най-големите европейски фестивали и носители на редица награди. Целта на платформата е да приобщи и запознае максимално голям брой публика с най-доброто от европейското документално кино, което предизвиква обществена дискусия.

Международната европейска платформа „КинеДок“, чието трето издание през 2017 ще се проведе в осем държави от Централна и Източна Европа, сред които и България, е популярна с концепцията си прожекциите да се случват извън киносалоните, на нестандартни места като мазета, барове, подземия, пивоварни, църкви. Освен у нас, 16-те филма в селекцията тази година  ще бъдат показани и в Чехия, Хърватия, Унгария, Полша, Румъния, Словакия и Норвегия.

Откриването на българското издание ще бъде на 21 април, от 19:30 часа с прожекцията на полския филм “Кралицата на тишината“ в столичния ъндарграунд клуб MAZE. Освен в София, до края на юни документалните филми ще гостуват в Пловдив, Варна и Велико Търново. След това, до края на годината, за първи път в България експериментално, платформата ще остане отворена за нови пространства по инициатива на публиката.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама