Пчелари излязоха на протест в Добрич срещу използването на опасни препарати

14:54, 07 апр 17 25 317 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Пчелари от дружество „Пчела“ в Добрич излязоха на протест пред областната администрация, за да подкрепят колегите си от страната. Те изразяват несъгласието си с разрешената със заповед от 27 на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев ограничена и контролирана употреба на три препарата от класа на неоникотиноидите.

„Тези препарати са аналог на никотина, за който се знае, че изключително бавно се разпада в природата и е с висока устойчивост. По независими изследвания, без слънчева светлина неоникотиноидите се разпадат за 3 години и 9 месеца“, заяви за Topnovini.bg Добрин Добрев – председател на пчеларско дружество „Пчела“, което обединява над 100 пчелари с над 5000 пчелни семейства.

Той обясни, че през соковете на растенията, тези препарати стигат до полена и нектара, който пчелите консумират. В крайна сметка, чрез меда стигат и до хората. При пчелите се засяга нервната система, предизвика гърчове и смърт. „Изключително болно е да гледаш как пчелните ти семейства се гърчат и умират. Тези препарати причиняват изключително големи поражения на пчеларството“, заяви Добрев.

Морът при пчелните семейства при използване на неоникотиноиди  може да достигне до 100%. Миналата година в резултат на употреба на неоникотиноидите са загинали 1000 пчелни кошера в Балчишко.

Най-проблемният период е по време на цъфтежа на рапицата.

Според Костадин Костадинов – председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите и зам.-председател на Националната асоциация, ограничена и контролирана употреба на тези вещества в Северна България е нужна заради борбата със сивия рапичен хоботник. Заради вредителя през юни в Добричка област се е наложило презасяване на 500 хиляди декара. Ново изследване, направено преди десетина дни, е показало, че популацията на хоботника в Добруджа отново е голяма.

Добрев заяви, че пчеларите не са против третирането на посевите. „Знаем и разбираме, че съвременното земеделие се нуждае от препарати. Ние сме само против този клас  изключително силни и токсични препарати. Има изключително голямо разнообразие на аналогични препрати, които земеделските производители могат да ползват“, посочи той. И подчерта, че земеделските производители също имат полза от пчели, които опрашват културите, в резултат на което добивите се увеличават от 30 до 100%.

Протестиращите пчелари настояват да се отмени заповедта на директора на БАБХ, както и последните промени в Наредба 10 за регистрацията на пчелните семейства, които водят до ненужна бюрокрация.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама