Хърватският екс премиер Иво Санадер осъден на 4,5 години затвор

13:35, 07 апр 17 / Свят 25 260 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бившият хърватски премиер Иво Санадер днес беше осъден от съд в Загреб на 4 години 6 месеца затвор за това, че през 2009 година получил 17 млн. куни (2,28 млн. евро) комисиона за сделка за купуване на сграда от министерството на регионалното развитие, оглавявано тогава от Петър Чобанкович, предаде агенция ХИНА, цитирана от АФП.

Агенцията съобщава, че парите са били за компанията на Степан Фиолич, бивш високопоставен функционер на Хърватската демократична общност на Санадер.

Санадер отрича обвиненията, базирани на признание на Чобанкович, който сключи споразумение с прокуратурата.

Наказателния съд призна Санадер за виновен за това, че е оказал натиск върху кабинета на страната, който по онова време е оглавявал, да купи сградата в Загреб на цена, два пъти по-висока от пазарната й стойност.

Правителството се съгласило да плати около 10 млн.евро за имота, но 2,3 млн. от тях били дадени на Санадер, пише в обвинителния акт.

63-годишншят Санадер трябва да възстанови тези пари в бюджета на страната, посочи съдия Ясна Смилянич.

Тъй като присъдата е под 5 години затвор, Санадер няма да бъде изпратен зад решетките до приключване на делото на всички инстанции.

Санадер заяви пред репортери, че срещу него „няма нито едно доказателство, само фалшиви показания”. Той обяви, че ще обжалва присъдата.

Другите двама подсъдими – бившият депутат Степан Фиолич, който продава сградата на министерството, и ръководителят на компанията, която е оценила имота, Младен Млинаревич, бяха осъдени на по една година затвор. Техните присъди ще бъдат заменени с обществено полезен труд.

На 25 ноември 2015 година конституционният съд отмени първата присъда срещу Санадер от 2012 за случаите „Хипо” и „Ина МОЛ”. Преди това Санадер беше задържан в Австрия заради опит за бягство през 2010, след което беше екстрадиран в Хърватия.

По време на сегашното, продължило 4 години дело, Санадер беше под парична гаранция от 12,4 млн. куни (1,66 мнл. евро).

Борбата с корупцията беше ключово изискване за приемането на Хърватия в ЕС през 2013 година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама