Лазарките ще обикалят селските домове в община Добричка

10:36, 07 апр 17 25 394 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Пролет, мир, светлина, надежда за всички” е насловът, под който ще преминат пролетните и великденски празници в Община Добричка, съобщи началникът на отдел „Хуманитарни дейности” Наташа Захариева.

На 8 април читалищата, съвместно с ученици, ще възпроизведат обичая  „Лазаруване“. Малките лазарки от детските градини в селата Одърци, Стефаново, Бранище ще лазаруват и ще покажат наученото в театралните и танцови ателиета по проект „Детска академия за толерантност“, финансиран по оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“.

Навръх Лазаровден пременени в нови и красиви носии, закичени с венци и свежи китки по главите, лазарките ще тръгнат на групи по махалите да обикалят селските домове. През цялото време ще пеят празнични обредни песни, като ще изпълнят и своя ритуален танц, наричан  "буенек". В седмицата преди Великден в училищата, в детските ателиета по приложни изкуства, в работилниците за родители  по „проект „Детска академия за толерантност“, финансиран по оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ ще се боядисват яйца и ще бъдат подредени пъстри великденски изложби от яйца и козунаци, обредни хлябове, детски рисунки в училищата, детските градини и читалищата.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама