Робърт Макфарлан: Турция не е надежден съюзник в тази война

07:27, 07 апр 17 / Свят 25 348 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

 Източният фланг на Алианса на Северноатлантическия договор може да бъде изложен на риск.

Турция играеше ролята на южен бастион на НАТО по време на Студената война. Лесно е да се разбере защо: тя е сухопътния мост между Азия и Европа и между Близкия изток и Централна Азия.

Европа и Турция имат нужда един от друг: над 6 млн. турци са част от европейските икономики.

Турция също така е важна поради последната заплаха за цивилизацията: тероризма.

Но Турция вече не е надежден съюзник в тази война. Открито радикалната визия на президента Реджеп Тайип Ердоган клони към екстремистки политически ислямизъм.

Последните събития в Турция алармират: затварянето на всички независими медии, чистките на прозападните служители и толерирането на джихадистки организации.

Може ли Турция все още да осигури визията на НАТО "да пази демокрацията, свободата на личността и върховенството на закона"? За съжаление, върховенството на закона на Турция е в упадък.

Авторитетни учени заключават, че президентът Ердоган е дълбоко корумпиран и поставя собствените си амбиции над сигурността на своя народ и на НАТО. Ето един пример: Има информации, че той е използвал турско-ирански бизнесмен, за да управлява огромни парични транзакции между Иран и Турция, нарушавайки санкциите срещу Техеран. Неговата незаконна подкрепа за терористичните организации в Сирия е документирана.

Благодарение на разместването на пластовете, което последва провалилия се опит за преврат в Турция миналата година, турският народ беше травматизиран. Но техният президент направи лошата ситуация още по-лоша, като използва преврата като възможност за разширяване на собствената си политическа мощ. След провала на преврата властите започнаха арестуването на много граждани, които нямат нищо общо с това: репортери, военни офицери, полицаи и учители.

Повече от 150 000 са били арестувани - много от тях измъчвани. На мястото на прочистените служители бяха назначени приближени на президента, политически опортюнисти и радикални, политически ислямисти.

На 16 април Турция ще проведе национален референдум. Турският народ ще бъде попитан за изземането на властта от парламента и предаването й на президента - който ще има почти неограничена власт да управлява с укази.

Но дали по-голяма власт на президента ще означава Турция да направи повече, за да спечели войната срещу тероризма? Не, това няма да стане.

Турските власти толерираха присъствието на терористи на турска територия в продължение на години - трагична погрешна преценка. През 2015 г. Турция не извърши нито една предварително планирана операция за борба с тероризма на своя земя срещу "Ислямска държава" (ИД). Турските власти наскоро откриха 100 сигурни квартири на ИД в Истанбул. Проникването на ИД е много широко.

Дори по-лошо, хиляди турски и чуждестранни бойци на ИД в Сирия и Ирак се очаква да се върнат в Турция тази година.

Президентът Ердоган оказа сътрудничество на Европейския съюз, за да бъде забавен миграционният потоп от Турция към Европа. Най-малко 5 милиона бежанци са приютени в Турция. И все пак Ердоган заплашва да отприщи милиони бежанци към Европа.

А има и други заплахи за Европа, произтичащи от нестабилността в Турция.

• Гражданската война на Турция срещу кюрдите може да стане по-мащабна поради действията на президента. И Кюрдската работническа партия (ПКК), и новосъздадената ИД са врагове на Турция. Засилването на гражданската война може да прекъсне енергийните доставки за Европа, като бъдат затворени петролопроводи и газопроводи.

• Благодарение на перспективата за по-широка гражданска война арсеналът от ядрени оръжия в базата на НАТО в Инджирлик е поставен пред опасността да бъде превзет.

• Смята се, че повече от 50 атомни оръжия се намират там.

Така че какво трябва да направят САЩ и НАТО, за да защити западните страни от дестабилизирана Турция?

Можем да погледнем за идеи в успешните стратегии на администрацията на Рейгън.

Президентът Рейгън избра да застане твърдо срещу заплахата от съветска експанзия, но в същото време той стигна зад Желязната завеса, за да говори с хора, които са били потискани.

НАТО трябва да ангажира турския народ и да направи три неща.

1) На първо място, да бъдат повдигнати обвинения срещу президента Ердоган в Международния наказателен съд в Хага за подпомагане на терористи;

2) На второ място, Западът трябва да намали числеността на своите сили от НАТО в Турция и деликатните оръжия да бъдат преместени в други държави.

3) На трето място, прилагане на "строга любов" в отношенията с правителството на турския диктатор.

Трябва да бъдат обмислени търговски санкции. Но Вашингтон трябва да достигне до всички народи в Турция - турци, кюрди, мюсюлмани и немюсюлмани - които искат стабилност, която може да им даде само република на законите. Да бъдат насърчени усилията за възстановяване на свободната преса в Турция и да бъде дадена хуманитарна помощ.

Америка иска да види превръщането на Турция в икономически силен партньор, който е в мир, както у дома, така и със своите съседи. Турците са били чудесни съюзници на американския народ.

Факт е, че турският народ е жилав, а турската демокрация може отново да процъфтява. Съединените щати не трябва да дават възможност на една диктатура, а да помогнат на турския народ да избере свободата, вярата и просперитета.

С мъдростта на конституционно управление в полза на неговата демокрацията и с честни и добросъвестни партньори в НАТО, най-добрите дни на Турция тепърва предстоят. /БГНЕС

--------

Коментарът във в. "Вашингтон таймс" е на Робърт Макфарлан, съветник по националната сигурност на президента Роналд Рейгън от 1983 до 1984 г. Той е архитектът на Инициативата за стратегическа отбрана за защита на САЩ от ракетни атаки.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама