РЗИ – Разград проведе обучение по проблемите на психичното здраве

07:00, 07 апр 17 25 713 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Във връзка с кампанията на Световната здравна организация и реализиране на дейности по проект „Подобрени услуги за психично здраве“, Регионалната здравна инспекция в Разград проведе среща – обучение с психолози, педагогически съветници и преподаватели от училища в областта. Срещата бе по повод изпълнение на дейностите по проекта, осъществяван от Националния център по обществено здраве и анализи, съобщиха от здравното ведомство.

На срещата се предоставиха разработените материали по проекта, чрез които да се провеждат обучения и интервенции сред учениците от 8 до 11 клас по темите Тревога/Тревожност, Депресия, Агресия/Автоагресия и Сексуално здраве. Предложиха се някои възможности за интерактивно обучение, а чрез работа по групи се разгледаха казуси и техните възможни решения, посочват от здравната инспекция.

От там допълват, че мотото на Световния ден на здравето – 7 април тази година е "Депресия: Нека поговорим". Новата кампания на Световната здравна организация е насочена именно към здравните власти с призива да положат повече усилия към психичното здраве на хората.

Над 300 милиона души по света страдат от депресия. Това психическо заболяване вече е причина номер едно за дълготрайно увреждане на здравето и загуба на трудоспособност. За малко повече от десет години обхватът на депресията е нараснал с повече от 18%, но в същото време не се предприемат значими мерки срещу тенденцията или в помощ на страдащите хора.

 

По-малко от половината хора с депресия в развитите страни получават лечение, а в останалите обхватът е минимален. Средният дял на тези, които получават адекватна помощ в Европа, е едва 25%. В Европейския регион на СЗО депресията е причина за 128 хиляди самоубийства на година, и терзае около 40 милиона души.

По данни на Евростат депресията е сериозен проблем и в България, засягайки един от всеки 12 българи и нареждайки страната ни над средноевропейското равнище.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама