Мирослав Боршош: Причината да има четящи хора е, че някога те са били четящи деца

11:09, 02 апр 17 / Култура 25 707 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Изпълнителният деректор на НДК Мирослав Боршош представи в Литературен клуб „Перото” втория каталог „Детски книги от България: Съвременни писатели и художници“ („Children`s Books from Bulgaria: Contemporary Writers and Artists”).

„Много се гордеем с тази книга, именно това трябва да правят институциите за българската литература – да я подкрепят и показват пред света. Причината да има четящи хора е, че някога те са били четящи деца. Ние всички тук в тази зала правим това – полагаме усилия децата да четат повече, за да се превърнат в четящи хора“, заяви той.

 

Боршош изказа специални благодарности на екипа, подготвил изданието, което обобщава 20 книги и 3 поредици. В него е показан равностойно творческият труд на писатели и илюстратори, а представянето му бе част от поредицата инициативи на Национален център за книгата – НДК в Годината на детската книга.

„Когато подготвяхме втория каталог се оказа, че съвременните автори и илюстратори стават все повече, а това е прекрасно, защото днешните деца ни вдъхновяват да създаваме новите приказки за тях“, отбеляза, на свой ред, директорът на НЦК Михаела Петрова.

 

Изданието „Детски книги от България: Съвременни писатели и художници“ е изцяло на английски език, като преводът и редакцията са дело на Анджела Родел, а художественото оформление на корицата и книгата е на Дамян Дамянов. Съставител на каталога е Валентина Стоева-Вал от фондация „Детски книги” съвместно с екипа на НЦК.

Валентина Стоева-Вал разказа, че когато Национален център за книгата – НДК, е подел инициативата да подготви подобен каталог, е трябвало да се измисли най-добрия начин за представяне на книгите. „Готовият продукт доказва, че имаме наистина талантливи творци“, категорична е Вал.  

 

Новост във втория каталог е въвеждането на раздел „Минало и бъдеще“. Той представя проекти, свързани с традициите в детско-юношеската литература и илюстрация, както и новаторски проекти, които заслужават специално внимание. Тук е включена и единствената българска книга, номинирана за престижната награда „Ханс Кристиан Андерсен“, при това два пъти – „Приключенията на Туфо рижия пират“ на Георги Константинов. Макар да е издадена преди 2000 г., нейната значимост за историята на българската детска литература е неоспорима, а и четивото продължава да се преиздава и до днес. Друго впечатляващо издание, включено в нововъведената категория, е пространствената книга на младата илюстраторка Мария Налбантова „Бели мечки за черни дни/Черни мечки за бели дни“. Нейното изпълнение е на изключително високо ниво и със сигурност би представлявало интерес за чуждата аудитория, казват още от НЦК.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама