Изложение за лютиерско изкуство се провежда в Казанлък

09:53, 02 апр 17 25 479 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Шесто национално изложение за лютиерско изкуство се провежда в Исторически музей „Искра“ в Казанлък. „Експо класика” 2017, е част от програмата на Чудомирови празници и представя авторски класически струнни инструменти и аксесоари за тях.

 „ Щастлива съм, че името на Казанлък, освен като Долина на розите и на тракийските царе се утвърждава и като Долината на цигулките“, каза кметът на Казанлък Галина Стоянова на откриването. Тя подчерта, че традицията е почти
вековна, а майсторите от Казанлък са основна част от Съюза на лютиерите в България. Стоянова им благодари за възраждането на занаята.

С аплодисменти за доайените на лютиерското изкуство изложбата откри д-р Момчил Маринов, директор на музея, откри изложението и отбеляза световното ниво на казанлъшката школа. Още през далечната 1918г. в Казанлък е открито първото лютиерско ателие. Градът бързо се превръща в център на лютерията на Балканите и печели признанието на италианските и немски утвърдени средища в Европа.

„С тази изложба искаме да провокираме и да мотивираме младите да продължат традицията“, пожела председателят на Съюза на лютиерите Пламен Милчев и благодари на участниците Андриян Андреев, Антон Генчев, Георги Георгиев, Едрьо Едрев и наследниците му, последователи Пламен и Радиана, Иван Станков, Митьо Димитров.

Вълшебната атмосфера наситиха музикантите от квартет „Арте плюс“ от Стара Загора. Те зарадваха гостите с изпълнения на любими класически произведения от Бах, Брамс, Дворжак, Моцарт. В паузите бяха просвирени някои от изкусните цигулки, а след края на концерта, посетителите имаха възможност сами да докоснат, да разсвирят и да се насладят на струнния звук.

Днес изложението продължава с работилница на живо, където млади лютиери ще покажат, че са усвоили основните тънкости на лютиерския занаят.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама